Чому важливо перемикатись після роботи? Кілька фактів

— 25 березня 2016, 16:50

Французьке трудове законодавство відоме усім відсутністю гнучкості, пише The Independent.

Але серед багатьох змін є лояльна норма, котра дозволяє працівникам бути не на зв'язку: ігнорувати електронні повідомлення від роботодавців увечері та на вихідних, щоб час, проведений із родиною, не псувався почуттям провини.

Схожі окремі норми вже працюють у Німеччині та Франції, але вперше з'явилась пропозиція оформити їх законодавчо.

Є багато переваг такої пропозиції.

Найперше, – вона піднімає питання значного впливу широкого використання смартфонів і планшетів, Wi-Fi та швидкісного мобільного інтернету на наше робоче життя.

ВІДЕО ДНЯ

Через те, що робочі листи, щоденники і контакти знаходяться у смартфонах в наших кишенях, в певному розумінні ми ніколи не виходимо з офісу.

Тож юридично узаконене право не відповідати на повідомлення змусить корпорації зважати на норми, а не на власні інтереси.

Окрім того, дослідження стверджують: ми маємо психологічну потребу регулярно відволікатися від роботи, інакше ризикуємо стати виснаженими і втратити креативність.

Н додаток, роботодавець принаймні частково стає відповідальним за обмеження впливу мобільних технологій на працівників.

Добре відомий парадокс полягає у тому, що технології дають нам гнучкість у тому, де і коли ми працюємо, але водночас прив'язують нас до віртуальних робочих місць.

Типовий робочий день і так достатньо довгий, а технології роблять його ще довшим. Коли ви врешті повертаєтеся додому після гамірного і плідного дня в офісі, ваш мобільний телефон здригається, і-мейли падають у папку "вхідні" – вони від людей, які чекають на миттєву відповідь.

Фото Wavebreakmedia/Depositphotos

Останні дослідження Американського інституту психології показують, що понад 50% із нас перевіряють пошту перед роботою та після, на вихідних та навіть тоді, коли ми захворіваємо, повідомляє The Huffington post.

Навіть гірше: 44% людей перевіряють пошту під час відпустки!

Університет Північного Іллінойса провів експеримент, який демонструє, наскільки поганим є такий рівень зв'язку.

Очікування інших людей і потреба відповідати на повідомлення під час неробочих годин викликає тривалий стрес, який дослідники назвали "телестресом".

Він означає, що ви не можете розслабитися і справді відволікатися від роботи. Такий вид стресу є жахливим для здоров'я людини, адже підвищує ризик серцево-судинних хвороб, депресії та знижує когнітивні здатності.

Підвищений рівень стресу, втрата сну, сидіння весь день без руху – все це негативно впливає на здоров'я. Але поки ви це зрозумієте, потиратимете спину, котра болить, і матимете очі, схожі на очі зомбі.

Подумайте, що треба зробити, щоб бути здоровими – гуляйте посеред ланчу, не працюйте на вихідних, беріть відпустки тоді, коли вам треба. Складіть план і дотримуйтесь його, що б там не було. Інакше ви дозволите роботі порушити ваші особисті кордони.

Реклама:

Головне сьогодні