Неспокійний сон: соціальні медіа шкодять підліткам. Але не так, як вони самі

— 6 березня 2016, 10:00

Такі висновки роблять вчені Університету Мельбурна, Австралія, повідомляє The Huffington Post.

Ці техніко-залежні моделі поведінки зумовлюють коротший та неглибокий сон у шкільні дні та навіть на канікулах.

Водночас діти, які проводять час із родиною, мають звичку спати довше.

"Про вплив технологій та відеоігор на сон вже багато повідомляли, тому ми не були здивовані, коли отримали свої результати", – каже провідна авторка експерименту Бей Бей.

Однак дослідники не надто нарікають на вплив сучасних технологій, і ось чому.

Підлітки могли займатись цікавими для них речами лише через те, що ще не хотіли спати, і саме так вони вчиняли.

Це означає, що біологічні фактори – такі, як природна для дитини затримка біологічного годинника або необхідність вставати рано до школи, значно сильніше впливали на сон, ніж технології самі по собі.

Фото RelaxingMusic/Flickr

Дослідники залучили до експерименту 146 підлітків – мешканців Мельбурна. Вони носили монітори, які стежили за їхньою активністю протягом останнього шкільного тижня і двох тижнів канікул.

Потім діти відповідали на запитання анкети щодо занять перед сном, серед яких були книжки і серфінг в інтернеті.

На вихідних вони проводили менше часу перед сном, виконуючи шкільні завдання, слухаючи музику, виконуючи правила особистої гігієни, шукаючи щось в інтернеті чи спілкуючись через соціальні мережі.

Натомість вони більше дивились телевізор, DVD і спілкувались із друзями.

У шкільний час необхідність проводити кілька годин у родині спонукала підлітків до раннього сну і більшої його тривалості. Тим часом перехоплення їжі провокувало пізній сон, а відеоігри – меншу тривалість.

"Ми спекулюємо переконанням, що природа відеоігор, яка теоретично має викликати звичку, змусить підлітка грати навіть якщо він сонний чи потребує сну", – каже дослідниця.

Фото ibmphoto24/Flickr

Однак зазначає, що на канікулах цікавість до соціальних медіа радше була викликана можливістю довше не спати, ніж звичкою чи залежністю. Тож учасники експерименту були активнішими вночі.

У період відпочинку жодна із технологій не викликала скорочення часу на сон, оскільки всі могли прокидатись пізніше.

"Єдине, що справді спричинює нетривалий сон – це соціальні медіа. Можливо, це тому що вони більш емоційно привабливі та викликають хвилювання, і після них важче заснути", – підсумувала співробітниця університету.

Окрім того, повідомлення, які надходять без волі отримувача, можуть зашкодити спокійному засипанню і тримати людину у збудженому стані довше.

Фахівці переконані, що традиція довше спати на вихідних не врятує, якщо протягом шкільного тижня період сну скоротили.

За їхніми словами, найкращий спосіб захистити здоров’я підлітка – подовжити час сну у шкільні дні, лягати спати раніше. Якщо після цього школяр почувається активним і енергійним, цього самого графіку варто дотримуватися і у вихідні.

Результати дослідження опубліковані у журналі Journal of Adolescent Health.

Реклама:

Головне сьогодні