Щасливий шлюб допоможе перемогти рак. Особливо, якщо ви чоловік

— 17 квітня 2016, 11:00

Здоровий глузд підказує, що цьому сприяють економічні переваги шлюбу. Однак вчені Інституту профілактики раку у Каліфорнії з'ясували, що цей здогад є неправильним, пише The Huffington Post.

Вчені з 2000-го по 2012-й рік аналізували дані 800 000 хворих на рак у штаті Каліфорнія. Це були 10 найпоширеніших видів раку, таких як простати і молочної залози.

[L]Дослідники виявили, що неодружені чоловіки з діагнозом рак мали на 22% більше шансів померти, ніж ті, що перебували у шлюбі.

Серед незаміжніх жінок цей показник менше – 15%.

"Основним рушійним фактором виживання є посилення соціальної підтримки, а також менша соціальна ізоляція, серед заміжніх пацієнтів", – пояснює автор дослідження Скарлетт Лін Гомес, додавши, що соціальну підтримку можна розділити на матеріальну та емоційну складові.

Вона уточнила, що сприяє одужанню не сам інститут шлюбу, а щасливі відносини подружніх пар, які створюють переваги для здоров'я.

Одружені чоловіки і заміжні жінки, які борються з раком, живуть довше, ніж їх незаміжні колеги. Фото olly18/Depositphotos

Подружня або сімейна підтримка для пацієнта також може означати більш здоровий спосіб життя та суворе дотримання рекомендацій лікаря, в тому числі більше фізичних вправ і кращу дієту.

Проблемні або стресові шлюби можуть навпаки зашкодити перебігу хвороби.

При цьому одинокі люди, що мають з кимось гарні стосунки, теж можуть мати більші шанси на одужання.

"Маючи потужну підтримку можна мати значні шанси на виживання після діагнозу рак. Тому одинокі пацієнти повинні скористатися послугами спеціальних служб, які надають підтримку онкохворим", – підсумувала Гомес.

Реклама:

Головне сьогодні