Прихильники ризику мають тонші ділянки мозку — дослідження

— 6 квітня 2016, 12:06

Такого неоднозначного висновку дійшли дослідники з Єльського університету, повідомляє The Daily Mail.

Вчені проаналізували можливості і характеристики мозку 1200 молодих людей. Вони з'ясували, що у шукачів пригод ділянки кортексу, відповідальні за прийняття рішень та самоконтроль, були тоншими.

Ці люди також були більш схильні до прийому наркотиків чи психотропних речовин.

Кортекс — це зовнішній шар мозку людини, який становить сіра речовина.

Група науковців, котрою керував професор Авраам Холмс з Єльського університету, разом із дослідниками з Гарварду і головного шпиталю у Массачусетсі, використали метод МРТ — магнітно-резонансної терапії, щоб просканувати мозок сотень волонтерів.

Вони виміряли розміри певних ділянок мозку кожного з учасників і порівняли ці результати з опитуванням щодо їхньої поведінки і способу життя.

Учасників дослідження запитали, чи відчувають вони потребу у новому та інтенсивному досвіді, чи є у них бажання ризикувати, а також чи приймають вони швидкі та різкі рішення.

У добровольців також запитали, чи вживають вони алкоголь, тютюн і кофеїн.

Фото SimpleFoto/Depositphotos

Люди, котрі шукали високих рівнів стимуляції чи задоволення, мали потоншення у зонах мозку, відповідальних за самоконтроль і прийняття рішень.

У двох специфічних ділянках мозку — передня поясна кора і середня лобова звивина — зміни були найзначнішими.

Зміни були однаково помітними у людей, які вживали наркотики, та у тих, хто цього не робив, тож вчені зробили висновок: структура мозку впливає на поведінку людини, а не навпаки.

Однак існують дослідження, які стверджують: наркотики можуть впливати на анатомію мозку, і генетика відіграє роль у пошуку гострих відчуттів та імпульсивній поведінці.

Дослідження вчених з Єля було опубліковано 6 квітня у науковому виданні Journal of Neuroscience.

Керівник експерименту лікар Авраам Холмс так прокоментував його результати: "Висновки дозволяють нам краще розуміти, як нормальні варіації анатомії мозку можуть змінювати характеристики темпераменту та поведінку щодо здоров'я, у тому числі стосовно наркотиків".

Значення індивідуальних особливостей мозку досі є предметом дебатів вчених.

Реклама:

Головне сьогодні