Скільки яєць можна їсти?

— 1 травня 2016, 09:57

На це питання відповідь дав біохімік і тренер з харчування Джон Берарді, пише The Huffingtonpost.

Одне велике яйце містить близько 185 мг холестерину. Американська асоціація серця рекомендує ліміт у 300 мг в день.

Тобто, якщо ви з'їсте два яйця, то перевищите рекомендований обсяг?

Не зовсім. Наше тіло влаштоване хитро: рівень холестерину, який ви з’їдаєте, мало впливає на показник холестерину у вашій крові.

На перший погляд це звучить дивно. Однак є наукове пояснення: наше тіло самостійно виробляє холестерин. Щодня організм людини продукує від 1 до 2 грамів цієї речовин (це у 5-10 разів перевищує рівень холестерину у великому яйці.)

Споживання яєць не пов'язане з проблемами холестерину або хворобами серця. Фото t.tomsickova/Depositphotos

При цьому існує закономірність. Коли ви їсте більше холестерину з продуктів харчування ваше тіло виробляє менше. І навпаки: їсте менше холестерину – тіло виробляє більше.

Холестерин довго вважали вкрай шкідливим і людям рекомендували не вживати у їжу жовтки яєць, щоб не збільшувати ризик серцево-судинних захворювань.

Однак, насправді холестерин – один із найбільш важливих поживних речовин для організму.

[L]Він є у кожній клітинній мембрані (зовнішній захисний шар клітини). Є обов’язковим для росту дітей і дорослих. Також він приймає участь у виробництві багатьох гормонів.

Вчені давно дослідили дієти сотень тисяч людей і дійшли висновку: щоденне споживання яєць не пов'язане з проблемами холестерину або хворобами серця.

Більше того спостереження показали, що люди, які з'їдали до трьох яєць в день, втрачали вагу швидше за тих, хто не споживав цей продукт.

При цьому особливо корисні яєчні жовтки. Вони містять кальцій, залізо, фосфор, цинк, тіамін, холін, лютеїн, зеаксантин, омега-3, фолієву та пантотенову кислоти, вітаміни A, D, Е, В6 і B12.

Отже якщо у вас немає особистих протипоказань, діабету або рідкісного генетичного розладу, то вам можна їсти яйця чи не щодня, але, як і будь-яким продуктом, ними зловживати не варто.

Реклама:

Головне сьогодні