Час на дачу: вгамувати стрес допоможе бактерія з ґрунту, кажуть науковці

— 22 травня 2016, 10:14

Науковці з університету Колорадо Брулдер та Університетського коледжу Лондона стверджують, що садівництво і копання в землі може допомогти, адже у ґрунті міститься бактерія, здатна впливати на наш мозок і заспокоювати.

Однак наше надто чисте міське життя нівелює шанси зустріти її, пише The Daily Mail.

Дослідники переконані, що людям треба проводити більше часу на дачі, забруднившись природнім чином.

Це має допомогти "зробити людям щеплення" від стресу у сучасному середовищі.

Працюючи з науковцями з Німеччини, американська команда вчених заразила піддослідних мишей цією "антистресовою" бактерією – Mycobacterium vaccae.

З’ясувалося, що мишки значно легше впорались зі стресом, коли їх помістили у клітки з домінантним самцем. Ті, кому зробили щеплення, менше втікали і були менш покірними.

Вони також більше цікавилися тим, що відбувається, та мали менше проблем із кишківником.

Бактерії з грунту є "старими друзями" людини. Вони допомагали нашим предкам регулювати імунну систему, тож ті рідко хворіли на психічні розлади. Фото racorn/Depositphotos

Професор Грехем Рук з Університетського коледжу Лондона розповів, що вчені знаходять усе більше доказів, що стресові стани, у тому числі ПТСР, живляться завдяки імунній системі, котра дає збої і виробляє шкідливе запалення.

Бактерія Mycobacterium vaccae допомагає пригальмувати і контролювати цю імунну відповідь.

Професор заявив: "Мікроорганізми у нашому тілі відіграють ключову роль у регуляції імунної системи і можуть допомогти позбутись запалення. Спричинюючи фізичні проблеми, запалення також є фактором ризику для виникнення кількох психічних розладів".

Попередні дослідження виявили, що американські моряки, у яких були ознаки запалення у тілі, мали більшу схильність до посттравматичних розладів (ПТСР).

Остання робота припустила, що бактеріальний вплив на імунітет може знизити цей ризик.

Нині дослідники вже намагаються створити вакцину, яка б допомогла солдатам та решті людей, котрі страждають від ПТСР.

Сучасний стиль життя сприяє розвитку астми, адже люди проводять надто мало часу за містом на свіжому повітрі. Також споживання переробленої їжі та купи антибіотиків знижує вплив дружніх "бактерій" на наш організм, тим часом ми б могли одержати переваги від брудних рук.

З бактерією Mycobacterium vaccae розробляють вакцину, яка допоможе американським солдатам полегшити ПТСР. Фото alexraths/Depositphotos

Професор Рук додав: "Наші предки жили серед багатого різноманіття мікроорганізмів, і їхня імунна система була здатна працювати у такому середовищі.

Ми знаємо, наскільки менше контактів із розповсюдженими мікроорганізмами, такими, як бактерії з ґрунту, у нашого організму зараз. Наше харчування змінилося, лишаючи менше поживних речовин, доступних для кишкових бактерій.

Без цих "старих друзів", котрі допомагали регулювати імунну систему, ми лишаємося сам на сам з вищим ризиком запальних захворювань і психічних розладів, пов’язаних із хронічним запаленням низького рівня".

Тож нові стратегії мають заново представити людям їхніх "старих друзів" бактерій, щоб покращити і фізичне, і психічне здоров’я.

Американські дослідники переконані, що Mycobacterium vaccae впливає на ті ділянки мозку людини, які виробляють серотонін, тобто відповідальні за хороший настрій і жвавість мислення.

Нестачу серотоніну лікарі пов’язують із депресивними станами.

Бактерію Mycobacterium vaccae можна легко знайти, лише покопирсавшись у землі на дачі.

Реклама:

Головне сьогодні