Стрес перетворює тіло на ідеальне середовище для онкології – науковці

— 29 червня 2016, 16:17

Науковці з університету міста Монаш в Австралії протестували розповсюдження захворювання на мишах, і переконалися, що стрес перетворює тіло на "швидкісну магістраль" для раку, тож він охоплює організм у шість разів швидше.

Саме тому навіть якщо захворювання вже виявили, фахівці радять ставитися до усього, що відбувається, якомога спокійніше, пише The Daily Mail Австралія.

Способи лікування раку — хіміотерапія та операції, — можуть мати сильний негативний психологічний та фізичний вплив на організм.

Під час лікування треба зважати не лише на емоційний настрій людини у боротьбі з хворобою, а й також на психологічний стан після втручання і лікувальних процедур.

"Головний висновок — стрес може спричинити швидкісний розвиток онкологічних захворювань", — каже лікар Еріка Слоан, біолог та онколог в університеті фармакологічних наук міста Монаш.

Дослідження проводили на мишах, і стосувалося воно раку молочних залоз.

"Ми побачили у шість разів швидший розвиток раку у тварин, котрі перебували у стані стресу, ніж у контрольній групі", — додала лікар Керолайн Лі, яка теж брала участь у роботі.

Нині лікарі працюють над препаратом, який міг би впоратися зі стресом, і перевіряють, чи здатен він сповільнити ріст пухлини. Вони наголошують, що дослідження було спрямоване на вивчення стрімкості розповсюдження пухлини, яка вже була в організмі гризунів.

Реклама:

Головне сьогодні