Науковці вирощують людські органи у тілі свині, вирішуючи проблему нестачі донорів

— 6 червня 2016, 11:44

Під час експериментів їм вдалося створити ембріон свині зі стовбуровими клітинами людини, пише The Guardian.

Цією роботою займаються дослідники з університету Каліфорнії у Дейвісі. Науковці поєднали стовбурові клітини людини (йдеться про клітини підшлункової залози) і ДНК свині, дозволивши ембріонові зріти 28 днів. Після того експеримент припинили і проаналізували його результати.

Автори експерименту переконані, що тварини, які матимуть людські органи, будуть і на вигляд, і за поведінкою звичайними свинями.

Однак вони стануть джерелом готових органів для трансплантацій, які рятуватимуть життя.

Раніше цього року повідомлялося, що науковці розпочали спроби створення ембріонів, однак вони зустріли спротив від влади. У вересні минулого року Національний інститут здоров'я США заявив, що не підтримуватиме дослідження так званих "химер", доки не знатиме більше про можливі наслідки.

Противники дослідження висловлювали побоювання, що присутність клітин людини впливатиме на мозок і поведінку тварини, потенційно зробивши її більше людиною.

Стовбурова клітина людини (праворуч) імплементується в ембріон свині. Фото Pablo Ross/UC Davis

Професор Пабло Росс, репродуктивний біолог і провідний автор дослідження, заспокоював громадськість і фахове середовище, стверджуючи, що насправді "потенціал росту людського мозку дуже низький".

Пітер Стівенсон з організації "Співчуття у світовому сільському господарстві" заявив в ефірі BBC: "Я стурбований через відкриття нового джерела страждань тварин. Давайте спочатку заохотимо людей ставати донорами. Якщо нестача відчуватиметься і тоді, ми зможемо розглянути можливість використовувати свиней, однак на умовах, що ми їстимемо менше м'яса, щоб не було загального зростання кількості свиней, яких людство використовує у своїх цілях".

Однак професор Росс заперечив: "Ми сподіваємося, що цей ембріон свині буде розвиватись нормально, однак підшлункова залоза буде майже повністю створена з клітин людини, і тому буде придатна до трансплантації людині".

Реклама:

Головне сьогодні