Тягне на солоденьке? Можливо, в цьому винні штучні підсолоджувачі

— 13 липня 2016, 10:19

Таку гіпотезу підтвердили вчені Університету Сіднея, пише The Daily Mail.

Під час дослідження плодовим мушкам давали їжу з добавкою низькокалорійного підсолоджувача. В результаті вони з'їли на 30% більше, ніж ті, які їли звичайну їжу.

Крім того, їх смакові рецептори реагували сильніше, ніж при вживанні справжнього цукру.

Подальші експерименти показують, що тіло наказує мозку з'їсти більше, оскільки замінник цукру не надав організму достатньої кількості енергії.

[L]"Коли протягом певного періоду часу солодкість і енергія не приходять у рівновагу, мозок наказує збільшити загальну кількість калорій, які необхідно спожити", – пояснює провідний дослідник Грег Нілі.

Підсолоджувач також викликав у мушок гіперактивність і проблеми зі сном.

Подальші експерименти, які провів Garvan Institute of Medical Research, на мишах показали, що вони теж з'їдали більше, якщо їм давали низькокалорійний підсолоджував.

Професор Герберт Херцог пояснює, що гени, які відповідають за харчування у мушок, мишей і людей дуже схожі, тому отримані результати можна екстраполювати на людей.

"Ці результати ще більше підсилюють ідею, що продукти і напої "без цукру" спонукають до збільшення споживання калорій. Вода завжди краще, ніж будь-який цукор, натуральний або штучний", – вважає він.

У свою чергу дієтологи та представники виробників підсолоджувачів переконані, що це дослідження нічого не доводить.

Продукти і напої "без цукру" спонукають до збільшення споживання калорій? Фото eskaylim/Depositphotos

Представник Британської дієтичної асоціації Пол МакАрдл зазначає, що низькокалорійні напої таки допомагають людям зменшити споживання калорій і цукру, однак чи не дані про те, що вони здатні контролювати вагу є непереконливими.

"В ідеальному світі ми б пили воду і, можливо, трохи молока і невелику кількість фруктового соку", – зазначає він.

Представник Міжнародної асоціації підсолоджувачів, яка представляє виробників, сказав: "Існує безліч наукових досліджень проведених на людях, які ясно показують, що замінники цукру не пов'язані з підвищенням апетиту і не впливають на енергію або прийом їжі".

Реклама:

Головне сьогодні