Гени проти раку. Відкриття у генетиці дозволить ефективніше лікувати важкі захворювання

— 22 липня 2016, 11:00

Серед властивостей відкритого гена – здатність зменшувати та стимулювати ріст кровоносних судин, йдеться на The Independent.

Ефект стимулювання можна застосовувати для лікування серцево-судинних захворювань.

Його здатність зменшувати ріст судин потенційно можна використовувати для зменшення притоку крові до пухлини у випадку лікування онкологічних захворювань.

Професор Стюарт Кук із National Heart and Lung Institute керує дослідженням гена Wars2.

[L]Він говорить, що процес формування кровоносних судин, ангіогенез, важливий для підтримання функцій усіх частин тіла.

"Якщо ми знайдемо спосіб управління ангіогенезом, це дозволить не тільки розробляти протиракові терапії, але також може стати корисним для зменшення аномального росту судин при інших захворюваннях, наприклад очей", – зауважує Кук.

Доктор Різван Ахмед з лікарні Royal Brompton & Harefield, котрий також бере участь у дослідженні, розповідає, що тепер лікарі стали на ще один крок ближчими до покращення функціонування серця у хворих із пониженим рівнем кровоточу до серця.

"Наші результати можуть привести до нових методів лікування, щоби стимулювати роботу серцевих судин", – говорить він.

Наступний наш крок – винайти ліки, щоб за допомогою гена активувати формування судин, особливо серцевого м’яза".

Попередні генетичні дослідження уже були пов’язані із лікуванням раку чи ожиріння. Фахівці шукали спільні для людей з конкретним захворюванням гени.

Нову розробку науковців уже підтримали Британська рада медичних досліджень (Medical Research Council), Фундація Таното у Сингапурі (Tanoto Foundation in Singapore), уряд Чехії та Європейський Союз.

Серед властивостей відкритого гена – здатність зменшувати та стимулювати ріст кровоносних судин. Фото SergeyNivens/Depositphotos

Професор Джеремі Пірсон, директор British Heart Foundation, що також допомагав у фінансуванні проекту, розповів:

"Така ретельна генетична розробка показала здатність гена контролювати ріст серцевих судин, відкриваючи потенціал для нових методів лікування та покращення кровопостачання у хворих із серцевою недостатністю.

Дослідження ролі Wars2 дозволить науковцям у всьому світі аналізувати нові методи лікування захворювань, пов’язаних із послабленням функцій кровоносних судин".

Реклама:

Головне сьогодні