Тест

Дослідники дійсно довели, що гарячі напої краще охолоджують у спеку, ніж крижані

Доктор Оллі Джей опублікувала дослідження, що доводило – гаряча рідина дійсно може знизити рівень тепла в організмі, пише The Daily Mail.

У цьому експерименті учасникам запропонували їхати на тренажері-велосипеді протягом 75 хвилин при температурі 24°C та 23% вологості повітря.

Температура тіла учасників інтенсивніше знижувалася, коли вони пили воду 50˚C порівняно з 1.5˚C та 10˚C.

Згодом науковці проаналізували вплив температури напою на збереження тепла у тілі людини. Вони з'ясували, що після теплої рідини під час фізичного навантаження, температура тіла була нижчою, ніж після охолодженої води.

Гарячі напої пришвидшують потовиділення

Пояснити результат експерименту колеги Оллі Джей змогли завдяки потовиділенню. Цей процес – один із ключових для регулювання температури тіла та теплового балансу.

[L]Через додаткове джерело тепла від гарячого напою, в організмі людини відбувається компенсаторне збільшення потовиділення.

Практично це означає, що втрата поту зменшує рівень тепла в організмі.

"Важливо відзначити, що це дослідження проводилося в умовах повного потовиділення. цей процес підтримувався адекватною температурою повітря та низьким рівнем вологості, – проаналізував доктор Стів Фолкнер.

Результати можуть відрізнятися в інших умовах, наприклад, за надто спекотної погоди чи дуже вологого клімату".

Пити холодні напої краще тим, хто хоче звести до мінімуму процеси потовиділення.

Лід здатен зігрівати

У другому дослідженні Оллі Джей намагалася встановити вплив температури напою на швидкість виділення поту.

Вона також визначила місце терморецепторів, які можуть уплинути на цей процес.

Експеримент показав, що повільне споживання холодних напоїв призводить до зниження активності потовиділення організмом. Швидке споживання гарячих напоїв (50˚C) не давало таких результатів.

Результати показали, що тільки коли холодні напої швидко потрапляють до шлунку, вони призводять до зниження рівня упрівання.

Пити холодні напої краще тим, хто хоче звести до мінімуму процеси потовиділення. Фото apid/Depositphotos

Оллі Джей переконує, що терморецептори, які відповідають за ці процеси, функціонують у черевній порожнині.

Третє дослідження мало трохи інші умови. Охочим запропонували пити або рідину 37˚C або крижану воду під час фізичних вправ.

Дослідники зафіксували зниження рівня потовиділення у тих, хто вживав крижану воду.

"Це впливає на працездатність та витривалість у спеку", – розповідає Оллі.

Якщо зміна температури тіла впливає на витривалість організму, крижані напої можуть призвести до збільшення температури тіла за рахунок компенсації.

Будь-яке фізичне навантаження у такому випадку даватиметься людині важче. Пити холодні рідини корисно у надто вологих кліматичних зонах.