Кроком руш. Година ходьби відновлює після тривалого сидіння за столом

— 28 липня 2016, 11:43

60 хвилин помірної фізичної активності на день – достатньо, щоб знизити ризик появи серцевих захворювань, йдеться на The Independent.

Учені проаналізували скарги на здоров'я понад мільйона чоловіків та жінок.

Дослідження поєднало результати попередніх 16 проектів та продовжило серію наукових статей у медичному журналі The Lancet.

Його учасники, в основному старші 45 років, мешканці США, Європи й Австралії розділилися на 4 однакові групи за рівнем фізичної активності.

[L]Опитування показало, що сидіння за столом більше 8 годин без додаткового фізичного навантаження значно підвищує ризик захворювань серцево-судинної системи.

За даними дослідження, у працівників офісу на 60% більша ймовірність мати захворювання, пов'язані з неактивним способом життя, ніж у їхніх ровесників.

В ході аналізу науковці запропонували учасникам покращити свої показники здоров'я. Вони повинні були гуляти як мінімум одну годину на день.

"Нам вдалося довести, що принаймні 60 хвилин фізичної активності, наприклад, ходьби чи легкого бігу, можуть усунути зв'язок між тривалим сидінням за столом та погіршенням стану серцево-судинної системи людини", – розповідає керівник дослідження професор Ульф Еклунд з Кембриджського університету.

Дехто намагався займатися спортивною ходьбою та їздити на велосипеді.

За результатами, більше половини учасників дослідження вийшли з групи ризику отримання хвороби серця.

Учасники дослідження також стали активнішими на робочому місці – почали виконувати вправи для розминки. Навіть два кроки до кавоварки чи кулера з волою покращували їхній фізичний стан.

Сидіння за столом більше 8 годин без додаткового фізичного навантаження підвищує ризик захворювань серцево-судинної системи. Фото gstockstudio/Depositphotos

"Не обов'язково відвідувати спортзал. Ходити можна у першій половині дня, під час обідньої перерви, після неї або увечері. Прогулянку можна розбити на частини, але в цілому вона повинна займати не менше однієї години", – наголошує Ульф.

Учений вважає, що будь-яка перерва у рутинній діяльності в офісі була бонусом для учасників дослідження.

"Робіть 5-хвилинну перерву щогодини, щоб зайти у сусідню кімнату, піднятися на інший поверх по сходах, підійти до принтера чи налити чашку кави", – радить професор Еклунд.

"Майте за звичку налагодження фізичної активності у повсякденному житті, спробуйте ходити пішки або їздити на велосипеді на роботу".

Реклама:

Головне сьогодні