Гігієна чи здоровий глузд? Фахівці пояснили, чому не варто дуже часто мити руки

— 11 жовтня 2016, 14:00

Епідеміологи наголошують, що надто ретельне миття рук – не може бути корисним для організму людини.

Багато фахівців говорять про те, що дітей не потрібно змушувати постійно мити руки, краще дозволити певним групам мікробів все-таки потрапити в організм, щоб він навчився протидіяти їм.

Інші вважають, що із різким зростанням кількості важких отруєнь та вірусних захворювань – ця порада, як мінімум, недоречна.

Для вирішення цієї дилеми видання The Daily Mail звернулося до професора епідеміології Королівського коледжу в Лондоні Тіма Спектра.

Зазвичай різні проявів алергії фахівці пропонують просто уникати – усувати всі можливі збудники реакції організму, дезінфікувати приміщення, віддавати домашніх тварин та лишатися вдома в період цвітіння рослин-подразників.

[L]Проте, на думку Спектра, жоден із цих засобів ще не припинив розвиток різних форм алергій у людей.

Натомість, 25 років тому було оприлюднене дослідження, яке одразу почали називати "гігієнічною гіпотезою". Вона доводила, що діти у великих і бідних родинах, які проводять більшість свого часу зі свійськими тваринами, мають менше алергій.

Діти із заможних родин, які живуть у квартирах міських будинків, у свою чергу, частіше хворіють.

Головний висновок дослідників полягав у тому, що дитина повинна отримувати певну кількість подразників імунної системи, щоб дати можливість організму навчитися долати їх.

Очевидно, що людям із високим ступенем ризику не можна додатково вражати свій організм. Професор Спектр зараховує до групи ризику людей похилого віку, тих, хто має імунодефіцитні захворювання.

Забувати зайвий раз помити руки він також не радить у лікарнях та після відвідин громадських вбиралень. Спектр також нагадує працівникам сфери харчування про те, що гігієна у їхній професії – понад усе.

Забувати зайвий раз помити руки професор не радить у лікарнях та після відвідин громадських вбиралень. Фото mary_smn/Depositphotos

Разом із тим, багато людей вірить, що під час епідемій та розвитку інфекційних захворюваньдуже важливо мити руки, щоб уберегти себе від хвороби. Таке сприйняття – правдиве не до кінця, вважає професор.

"Якщо ви здорові, не варто мити руки після кожної поїздки у громадському транспорті, шопінгу чи прогулянки в лісі. Головне – пильнуйте чистоту свої рук після туалету, під час приготування м'яса та якщо користуєтеся спільним холодильником із кількома співмешканцями, – зауважує Спектр.

І якщо ваша дитина впустила щось на підлогу, і ви впевнені, що воно не впало у бруд, правило 5 секунд – діє".

Реклама:

Головне сьогодні