МОЗ пропонує дотримуватися 6 корисних звичок для профілактики грипу

— 18 жовтня 2016, 11:25

Та якщо дотримуватися простих правил, навіть без вакцини можна вберегтися від захворювання, повідомляє відомство.

Посилаючись на Центр контролю та профілактики захворювань США, Мінохорони здоров'я пропонує 6 порад від медиків, які допоможуть не захворіти у розпал сезону грипу.

1. Уникайте близького контакту.

Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію поруч з іншими, аби вберегти їх від хвороби.

Зображення moz.gov.ua

2. Захворіли – лишайтеся вдома.

Якщо можливо, то візьміть вихідний на роботі або у навчанні. Грип швидко передається іншим, тож ваше перебування в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.

Зображення moz.gov.ua

3. Прикривайте ніс та рот.

Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою органи дихання – це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.

Зображення moz.gov.ua

4. Мийте руки.

Регулярне миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

Зображення moz.gov.ua

5. Намагайтеся не торкатися обличчя.

Очі, рот та ніс для мікробів – як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів, тому торкаючись обличчя ви збільшуєте їхні шанси потрапити в організм.

Зображення moz.gov.ua

6. Привчіть себе до корисних звичок.

Ретельно очистіть та продезинфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо у приміщенні перебуває хвора людина. Стежте за достатньою кількістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся правильно.

Зображення moz.gov.ua

У МОЗ також повідомляють про клінічні ознаки грипу: підвищення температури тіла – різке підвищення температури тіла більше 38°С без інших супроводжуючих симптомів вже може свідчити про появу грипу, головний біль, біль у м'язах та горлі, кашель, нежить.

[L]Особливо небезпечним грип є для представників груп ризику, до яких належать діти до 5 років (особливо – діти до 2 років), вагітні жінки, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, хронічні серцево-судинні та захворювання легенів.

Більше шансів занедужати мають також медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту й усі, хто працює в багатолюдних місцях.

У разі появи небезпечних симптомів усім, а особливо представникам груп ризику, потрібно обов’язково звернутися до лікувального закладу, пройти обстеження та при необхідності отримати лікування протягом перших двох діб з часу появи симптомів грипу.

Реклама:

Головне сьогодні