Нікотин викликає залежність, тому що ми віримо у цей факт – дослідники

— 26 жовтня 2016, 17:20

Дослідження психіатрів, опубліковане у виданні Frontiers показало, що курці лише тоді відчувають задоволення від паління, коли переконані, що у їхніх цигарках є нікотин.

Усі, хто заздалегідь знали, що нікотину у сигареті немає, навіть якщо це була звичайна цигарка – не отримували задоволення від куріння, посилаючись на дослідження повідомляє Popular Science.

[L]Дослідники обрали 24 хронічних курців і зробили аналіз їхньої мозкової активності на спеціальному МРТ-сканері одразу після отримання чергової дози нікотину.

Кожного із учасників дослідження фахівці відвідували по 4 рази, лише двічі їм давали справжні цигарки. Одного разу курцям повідомили, що у сигаретах є нікотин, іншим разом – немає.

Щоразу, коли курці розуміли, що все-таки отримали свою дозу нікотину, МРТ показував підвищення активності зони мозку, яка контролює потяг до речовин, що викликають звикання.

Прояви активності у цих ділянках мозку підтверджували, що сигарети приносили задоволення лише тоді, коли курці були переконані, що вони містять нікотин.

У боротьбі із тютюновою залежністю, мозок відіграє важливішу роль, ніж люди звикли вважати. Фото Kuzmafoto/Depositphotos

Якщо звичайна недовіра може подолати нікотинову залежність, дослідники вважають – має бути ефективніший спосіб кинути палити, ніж звичні медичні методи. Саме на аналіз мозкової діяльності курців фахівці спрямують свої майбутні дослідження.

Реклама:

Головне сьогодні