Намагаєтеся завагітніти? 8 порад дієтологів для збільшення своїх шансів
Дослідження показують, що пари, які змінюють свою дієту та спосіб життя, збільшують шанси на здорову вагітність до 80%.
Експертка з питань харчування Генріетта Нортон для видання The Daily Mail поділилася 8 порадами, чим краще забагтити свій раціон, щоб завагітніти.
Споживайте білок із кожним прийомом їжі
Білок виконує будівельну функцію в організмі та особливо важливий для вироблення гормонів і здорового розвитку клітин.
Багато протеїну міститься у яйцях, м'ясі птиці, йогуртах, рибі, сочевиці, горіхах та насінні.
Якщо ви вегетаріанець, зернові можуть забезпечити вам оптимальну кількість білка рослинного походження.
Не відмовляйтеся від здорових жирів
[L]Жири так само підтримують вироблення гормонів та допомагають у зміцненні клітин організму.
Правильні жирні кислоти можна знайти в авокадо, лляній олії, горіхах, зернових та свіжій жирній рибі. Ці продукти також містять багато вітамінів Е та D й мінерали хром та селен.
Разом із тим, Нортон радить обмежити споживання жирної риби максимум до трьох порцій на тиждень.
Робіть свій раціон різноманітним
Якщо вже вирішили збільшити споживання зернових – не забувайте про нешліфований рис, дикий рис, несмажену гречку, пшеничні та вівсяні крупи.
Вони також є незамінними джерелами вітамінів В та В12, збагачуючи організм магнезією та залізом.
Їжте продукти всіх кольорів веселки
Збільшити кількість антиоксидантів в організмі допоможуть кольорові овочі та фрукти. Особливу увагу дієтологиня радить звернути на моркву та кабачки.
Нортон також пропонує додавати імбир та куркуму до овочевих страв.
![]() |
Ті, хто змінюють свою дієту та спосіб життя, збільшують шанси на здорову вагітність до 80%. Фото gpointstudio/Depositphotos |
Не забувайте про зелень
Зелень – джерело фолієвої кислоти, що дає їй змогу покращувати травлення та перешкоджати появі гормонального дисбалансу.
Фахівчиня радить додавати зелень до фрешів та супів. Свої якості вона найкраще зберігає сирою або у паровій обробці.
Не поспішайте
Травлення починається із моменту потрапляння їжі в рот, тому, якщо людина їсть надто швидко, вона зменшує здатність організму засвоїти потрібні речовини.
Той, хто їсть повільно, також менше переїдає.
![]() |
Робіть свій раціон різноманітним. Фото martinan/Depositphotos |
Зважайте на сезон
Сезонні продукти з'являються відповідно до змін у природі. Корисні ті овочі й фрукти, які спожиті у свій час.
Споживати продукти відповідно до їхнього природного циклу – це ще й забезпечувати себе овочами, які потрібно їсти гарячими (після термічної обробки) взимку та можна їсти сирими у спекотні літні дні.
Приймайте вітаміни
Якщо відчуваєте, що раціон не покриває усіх потреб організму у поживних речовинах, можна почати уживати вітаміни та інші харчові додатки.
Ця порада особливо важлива для чоловіків, яким часто потрібно підтримувати свою репродуктивну здатність не лише правильним раціоном харчування.