Як це у них. Пологові центри в Британії

Як це у них. Пологові центри в Британії

На межі осені й зими в усьому світі відбувалися заходи, метою яких було привернути увагу до акушерського насилля.

В Україні заговорили на цю тему завдяки акції #ГодіМовчати, що прокотилася мережею Facebook.

Жінки вперше наважилися сказати вголос про фізичні та психологічні травми, набуті під час пологів, про болісні спогади, що залишили відбиток на їхньому житті.

У проблеми багато коренів та причин.

Але цей текст про те, як інші країни їх вирішують. Адже існують моделі медичного догляду під час вагітності та пологів, що працюють найбільш ефективно: сприяють збереженню здоров'я матерів і дітей та стають для жінки дійсно позитивним досвідом.

У ПОШУКАХ ОПТИМАЛЬНОЇ МОДЕЛІ

Доктор антропології американка Роббі Девіс Флойд витратила 20 років на вивчення цього питання. Її дослідження стали основою для книги про те, які системи допомоги в пологах існують в різних країнах світу.

Доктор Флойд разом з колегами дійшли висновку, що оптимальною моделлю, яка дозволяє максимально зберегти здоров'я людини, є система допомоги у процесі пологів, що повинна поєднувати три складові:

1) Лікарняні пологи – для жінок з групи високого та середнього ризику.

2) Пологові центри на території лікарень або неподалік від них – де пологи приймають виключно акушерки, і в разі необхідності жінку та дитину буде швидко доправлено до лікарні, де можна скористатися усією необхідною допомогою.

3) Домашні пологи – для жінок з групи низького ризику в супроводі досвідчених сертифікованих акушерок.

Україна наразі виконала тільки перший пункт цієї програми, створивши великі високотехнологічні перинатальні центри, розраховані на породіль з групи високого ризику.

Це царина лікарів акушерів-гінекологів – висококваліфікованих фахівців, яких ми поважаємо й цінуємо за відновлене здоров'я, врятовані життя та віртуозно проведені оперативні втручання.

Однак більшості жінок з нормальним перебігом вагітності, і особливо тим, хто народжує не вперше, сучасна українська система допомоги в пологах – зазвичай, не може запропонувати адекватних умов. Адже більшість пологів (якщо вони відбуваються у психологічно сприятливих, комфортних умовах, що відповідають потребам роділлі) не вимагають лікарської уваги, а тим більше – втручання. З ними чудово впораються акушерки.

А постійна присутність лікаря поруч з породіллею призводить до збільшення необґрунтованих втручань та патологізації природного фізіологічного процесу.

Більшості жінок з нормальним перебігом вагітності сучасна українська система допомоги в пологах – зазвичай, не може запропонувати адекватних умов. Фото halfpoint/Depositphotos

Фізичні та психологічні травми як наслідки такого підходу – ми яскраво бачимо у численних дописах учасниць акції #ГодіМовчати.

ДОСВІД БРИТАНІЇ, АБО ЯК НАРОДЖУЮТЬСЯ АНГЛІЙСЬКІ ПРИНЦЕСИ

Велика Британія – одна з тих країн, де на державному рівні успішно працює модель з трьох складових допомоги в пологах, описана дослідницею Роббі Девіс Флойд.

Жінки можуть вільно обирати місцем народження своєї дитини високотехнологічну лікарню, акушерський пологовий центр або народжувати вдома в супроводі акушерки. При цьому показники здоров'я матері і дитини у Великій Британії – дуже високі.

На рівні офіційної британської медицини активно поширюється думка про те, що пологи для жінок з групи низького ризику є достатньо безпечними. Тому важливо, щоб матері мали можливість обрати місце і оточення, яке є для них найбільш комфортним.

Мамам, які народжують другу або третю дитину, Міністерство охорони здоров'я Великої Британії радить залишатися вдома, або ж народжувати у пологовому центрі. Тільки в самому Лондоні пологових центрів більше 15.

Звичайно, є певні обмеження щодо можливості домашніх пологів або пологів в пологових центрах. Наприклад, вони не рекомендовані в разі передчасних пологів, тазового положення дитини, високого тиску в матері, вагітності близнюками та з низки інших причин.

У Британії жінки можуть вільно обирати місце народження своєї дитини. Фото nenovbrothers/Depositphotos

Але для більшості жінок пологовий центр – це цілком доступна і безпечна альтернатива. Це доводить навіть королівська родина.

Наймолодша претендентка на британську корону – однорічна принцеса Шарлотта, дочка принца Вільяма та герцогині Кембриджської Кейт Міддлтон – народилися в пологовому центрі, який входить до складу найстарішого лікувального закладу Лондона – лікарні Святої Марії.

Звичайно ж, протягом знаменної події в лікарні чергувала ціла команда досвідчених лікарів. Але всі вони терпляче чекали за межами пологової зали, у той час як безпосередньо зустрічали народження маленької принцеси лише дві акушерки та принц Вільям, який також був присутній на пологах своєї дружини.

Пологи були фізіологічними, без застосування епідуральної анестезії. Кейт прибула до пологового центру менш ніж за три години до народження доньки. А через 9 годин вже залишила лікарню, усміхнено позуючи на сходах з чоловіком і маленькою Шарлоттою на руках.

Коли особи королівської крові народжують дорогоцінних нащадків без запланованого кесарева розтину, без штучної ініціації пологів (не дивлячись на те, що минув вже 41-й тиждень вагітності), без знеболення і навіть не в присутності лікарів, з самими лише акушерками – то це, мабуть, щось та значить.

Герцогиня Кембриджська Кейт Міддлтон народжувала у пологовому центрі і через 9 годин вже залишила лікарню, усміхнено позуючи на сходах з чоловіком і маленькою Шарлоттою на руках. Фото The Royal Family

В ЧОМУ ОСОБЛИВОСТІ ПОЛОГОВОГО ЦЕНТРУ

Пологовий центр – це невеликий медичний заклад, що спеціалізується на фізіологічних пологах, щось середнє між вашим власним домом та лікарнею. Там працюють та приймають пологи самі лише акушерки.

Основна ідея такого місця – ставлення до народження дитини як до простої, нормальної речі, а не до ризикованої події.

Тож переваги пологового центру: по-домашньому затишне оточення, спокійна атмосфера, наявність великих ванн для пологів, а також інших речей, якими можуть скористатися породіллі: м'який мат, крісло-груша, фітбол, подушки, спеціальні стільці для пологів тощо.

В пологових центрах активно застосовуються такі немедикаментозні методи знеболення, як ароматерапія, тепла вода та масаж. До того ж сім'я цілодобово може бути з жінкою. Є умови, щоб розігріти їжу або зробити чай.

У пологовому центрі є все, чим можуть скористатися породіллі: м'який мат, крісло-груша, фітбол, подушки, спеціальні стільці для пологів тощо. Фото автора

Пологові центри, як правило, обирають мами, які прагнуть уникнути зайвих медичних втручань. Жінки приїздять туди вже в процесі активних переймів.

Якщо з дитиною та матір'ю все нормально, вони можуть повертатися додому вже за 6 годин після пологів.

Але головна складова пологового центру – це його персонал. Штат досвідчених висококваліфікованих акушерок, які не підпорядковуються лікарям, як у нас середній медичний персонал, а діють автономно.

Акушерки – фахівці з нормального перебігу пологів. Вони ретельно вивчають всі варіанти норми, методи попереджання патології, майстерно володіють навичками надання невідкладної медичної допомоги жінці та дитині, мають усе необхідне для цього обладнання та медикаменти, і разом із тим налаштовані на фізіологічний процес.

Акушерки – фахівці з нормального перебігу пологів. Вони мають усе необхідне для цього обладнання. Фото з Facebook центру

Тільки у випадку, якщо ситуація виходить за межі норми, жінку переводять до клініки. Там вона потрапляє вже під контроль лікарів, але її акушерка залишається з нею.

Акушерка пологового центру присвячує свій робочий час тільки одній породіллі. Це забезпечує жінці індивідуалізований догляд, більшу приватність у пологах та зазвичай гарні спогади.

Більшість пологових центрів, як і той, де народжувала Кейт Міддлтон, розташовані на території великих лікарень.

Саме з такого центра ми й почнемо нашу віртуальну екскурсію.

ПОЛОГОВИЙ ЦЕНТР ЛІКАРНІ ЧЕЛСІ Й ВЕСТМІНСТЕРА

Пологовий центр лікарні Челсі і Вестмінстера – новий. З лютого 2014 року він працює як окреме, суто акушерське відділення без присутності лікарів, але знаходиться під одним дахом з великою сучасною лікарнею.

Це як раз той розповсюджений випадок, коли сама лікарня намагається облаштувати пологовий центр як альтернативу високотехнологічним лікарняним пологам.

За перші 8 місяців з дня відкриття в центрі нормальних пологів народили 534 жінки. Пологів без втручань було 84%.

Статистику центру можна побачити одразу на вході - виписану різнокольоровою крейдою на дошці. Для збільшення натисніть на світлину. Фото з Facebook центру

У разі необхідності лікарської допомоги жінку переводять в інше, високотехнологічне пологове відділення у межах одного поверху. Така допомога знадобилася кожній п'ятій жінці. Проте рівень кесарева розтину виявився неймовірно низьким – 5,5% (для порівняння: частка екстрених кесаревих у Великій Британії – 15%). Усю цю статистику можна побачити одразу на вході до відділення, старанно виписану різнокольоровою крейдою на дошці.

Налаштовує на потрібний природний лад і художньо оформлений надпис, який жінка бачить ще під час оформлення у пологовий центр: "Навіть чудеса вимагають трохи часу". Тож квапити роділлю ніхто не буде.

Під час оформлення у пологовий центр жінка бачить напис: "Навіть чудеса вимагають трохи часу". Тож квапити роділлю ніхто не буде. Фото автора

Поруч на столі – скляна ваза, у якій лежить і світить мила гірлянда з рожевими ліхтариками. Щось дивовижне вже поруч, свято починається тут.

Пологовими залами нас проводять дві привітні акушерки. На дверях кожної зали не тільки номер, а ще й назва певного аромату: лаванда, мандарин – тут дійсно люблять і активно застосовують ароматерапію.

На дверях кожної зали не тільки номер, а ще й назва певного аромату: лаванда, мандарин – тут дійсно люблять і активно застосовують ароматерапію. Фото з Facebook центру

За непомітними дверцятами на панелях стін пологових кімнат приховані не тільки різні медичні речі, а й цілий пульт з налаштування атмосфери в пологовій кімнаті: можна змінити яскравість освітлення та його колір, додати улюблених ароматів, увімкнути музику або навіть звуки природи.

Також непомітно ховається в рівень зі стіною двоспальне ліжко. Воно не всім потрібне під час активних переймів. Тому простір залишають вільним, а в разі необхідності ліжко легко відкидається.

Двоспальне ліжко непомітно ховається в рівень зі стіною, адже воно не всім потрібне під час активних переймів і простір залишають вільним. Фото з Facebook центру

У кожному пологовому залі стоять напоготові великі ванни з водою. Коли на порозі з'явиться жінка, в них можна швидко додати гарячої води. Такою нагодою для розслаблення та природного знеболення вже скористалися більше двох третин жінок, що народжували в пологовому центрі лікарні Челсі та Вестмінстера.

Що цікаво, на бортику ванни можна помітити невеликий чорний ліхтарик. Ні, це не на випадок вимкнення світла. У фізіологічних пологах природна напівтемрява, дехто з мам народжує безпосередньо у воді, і ліхтарик – це незамінний інструмент акушерки пологового центру. З його допомогою вона може бачити, як просувається процес, не турбуючи породіллю яскравим світлом.

У фізіологічних пологах природна напівтемрява, дехто з мам народжує безпосередньо у воді. Фото з Facebook центру

Акушерки повторюють, що пологові зали не повинні нагадувати лікарню. Вони дуже пишаються картинами природи, що намальовані просто на стінах: "Ми хочемо, аби жінці це нагадувало подорож, створювало певну атмосферу".

А наша віртуальна подорож прямує до іншого пологового центру Лондона.

ПОЛОГОВИЙ ЦЕНТР "БАРКАНТАЙН"

Особливість пологового центру "Баркантайн" (Barkantine Birth centre) у тому, що поруч з ним немає лікарні.

Таких "незалежних" центрів в Британії меншість. Але він так само державний і керується у своїй роботі усіма загальними для країни медичними протоколами. До найближчої клініки у разі необхідності їхати 20 хвилин.

Однак це не заважає центру успішно працювати вже кілька років поспіль – висококваліфіковані акушерки володіють усіма навичками невідкладної допомоги матері й дитині.

У Центрі працює 21 акушерка й жодного лікаря. Фото автора

У разі необхідності переїзду до клініки, акушерка завжди супроводжує свою породіллю й залишається поруч з нею до кінця пологів. Для жінки це важлива психологічна підтримка, а лікарі для надання оптимальної допомоги мають змогу отримати повну інформацію про хід пологів.

Проте необхідність переїзду трапляється не часто, і пологи більшості жінок успішно закінчуються там, де вони й почалися – у пологовому центрі "Баркантайн".

У невеликому холі ви можете побачити дошку з багатьма дитячими личками і численні листівки на підвіконні. Усе це – вдячність батьків, які зустріли в цьому пологовому центрі своїх малюків.

Малюки, народжені в пологовому центрі "Баркантайн". Фото автора

Він не настільки сучасно обладнаний, як попередній. І здається, що це не екскурсія в медичний заклад, а дружній візит у чийсь гостинний дім.

У центрі працює 21 акушерка і жодного лікаря. Акушерки ведуть прийом майбутніх мам, починаючи з 20 тижня вагітності. Єдина вимога – перш ніж стати на облік, треба зробити ультразвукове дослідження. Ці ж самі акушерки потім приймають пологи – як в пологовому центрі, так і домашні пологи в своєму районі.

Для жінок знайомство зі своєю акушеркою ще під час вагітності є великою перевагою.

Акушерка Пенні розповідає, що середній вік мам, які народжують свою першу дитину в центрі "Баркантайн", 36 років.

В пологових кімнатах акушерського центру так само є велика ванна, двоспальне ліжко, м'який мат на підлозі та крісло-м'яч. Із додаткових зручностей – невелике дитяче ліжечко, яке легко стикуються з ліжком батьків.

В пологових кімнатах "Баркантайну" є велика ванна, двоспальне ліжко та дитяче ліжечко, м'який мат на підлозі та крісло-м'яч. Фото автора

Пенні каже: "Ми просто надаємо жінці та її сім'ї простір, і вони можуть робити все, що завгодно".

Акушерка згадує, як одна жінка прийшла народжувати зі своєю сестрою: "Вони увімкнули музику, посунули ліжко і танцювали. За 4 години народилася дитина. Перші пологи".

Вона говорить, що чоловік може знаходитись у великій ванні поруч зі своєю жінкою – це нікого не турбуватиме.

На запитання про те, як прилаштовуються акушерки до різних положень жінки, Пенні відповідає: "Не має жодного значення, чи це буде зручно нам. Важливо, щоб це було зручно жінці".

У тому, що це не просто слова, переконує статистика пологового Центру "Баркантайн": тут найчастіше жінки народжували на колінах, спираючись на м'яч чи щось інше (63%). 44% жінок народили дитину у воду. І тільки 3% мам з 2007 породіль за 4 роки – у ліжку.

У центрі "Баркантайн" найчастіше жінки народжували на колінах, спираючись на м'яч чи щось інше (63%), лише 3% – у ліжку. Фото Dom Narodzyn

У якості немедикаментозного знеболення, як і в минулому центрі, перше місце посідає тепла вода – її перевагами скористалися 70% матерів. Тільки 2% жінок були переміщені до лікарні заради епідуральної анестезії.

Ще однією перевагою незалежного пологового центру є можливість залишатися після пологів у спеціальних кімнатах, де сім'я може провести кілька днів до того, як буде готова повернутися додому. У центрі надають якісну допомогу з питань грудного вигодовування.

[L]У Британії є й приватні клініки, і приватні пологові центри. Але ті пологові центри, про які йшлося зараз, – частина державної програми, що доступна кожній жінці без вагомих протипоказань.

Саме такий – акушерський – варіант догляду під час вагітності та пологів позитивно впливає на здоров'я мам та дітей, дозволяє задовольнити потребу жінок в пологах без зайвих втручань, і водночас забезпечує доступ до максимального спектру медичної допомоги за потреби.

До речі, можливість офіційно народити з акушеркою (вдома чи в пологовому центрі) вже існує не тільки в таких розвинених країнах, як Велика Британія, Нідерланди, Нова Зеландія, Канада, Ізраїль, Німеччина, Італія, Франція, Австралія, але й у сусідніх з нами Латвії, Угорщині та Польщі.

З появою доступних альтернатив для мам, орієнтованих на фізіологічний процес, традиційна система теж почне змінюватись.

Ольга Горбенко, психолог і доула, волонтер ГО "Природні права", для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні