Українські пацієнти просять Порошенка зберегти міжнародні закупівлі ліків

— 20 лютого 2017, 17:14

Пацієнтська спільнота закликала президента Петра Порошенка зберегти антикорупційну реформу у сфері централізованих закупівель ліків.

Про це йдеться у відкритому листі 20 пацієнтських організацій та фондів.

"Закупівлі ліків та вакцин через міжнародні організації такі як Програма розвитку ООН, дитячий фонд ЮНІСЕФ та королівська закупівельна агенція Великобританії Crown Agents дозволили зекономити для бюджету України близько 800 мільйонів гривень у порівнянні з цінами Міністерства охорони здоров’я за попередні роки", – зазначають активісти.

20 пацієнтських організацій та фондів закликали президента Петра Порошенка зберегти антикорупційну реформу у сфері централізованих закупівель ліків

Вони також уточнюють, що вперше на тендерні торги вийшло 40% нових гравців.

Міжнародні організації закупили переважну більшість ліків та вакцин саме у виробників.

"Лікування для хворих на рак крові коштує дуже дорого. Держава виділяє в 4 рази менше коштів від потреби, тому кожна зекономлена гривня – це додатковий час життя для нас.

Один із препаратів, який подовжує наше життя – "Іматиніб". Найдешевша пропозиція (сайт МОЗ) була за ціною 3655 грн за упаковку. Міжнародній організації завдяки прозорості торгів вдалося не тільки знизити ціну до 2307 грн, але й закупити більше ліків для пацієнтів і, відповідно, врятувати більше життів", – зазначає Іван Зеленський, пацієнт із раком крові, голова БФП "Крапля крові".

[L]Міжнародні спеціалізовані організації здійснюють закупівлі ліків для більш, ніж 100 країн світу. Наразі успішний досвід України у сфері закупівель ліків через міжнародні організації переймає Молдова.

"Саме зараз, коли закупівельна реформа ліків довела свою ефективність та зекономила для України близько 40% бюджету, ми бачимо серйозні напади, безпідставні звинувачення у корупції, маніпуляцію фактами та загальну дискредитацію з боку тих людей, які тепер втрачають надприбутки.

Дискредитація цієї реформи не тільки ставить під загрозу життя та здоров’я пацієнтів, але і підриває імідж України на міжнародній арені. Адже нещадній дискредитації піддаються найвідоміші міжнародні організації. – зазначає Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ "Пацієнти України".

"Ми звертаємося до президента України з проханням зберегти реформу, яка рятує життя пацієнтів, та не допустити повернення корупційних схем", – додає вона.

Законопроект, що передає функцію централізованих закупівель ліків, вакцин та виробів медичного призначення міжнародним спеціалізованим організаціям, був першим законопроектом, який було проголосовано на виконання Коаліційної Угоди.

Реклама:

Головне сьогодні