Регіонам виділять 150 млн грн, щоб знизити летальність від інфарктів

— 21 лютого 2017, 13:35

Місцеві бюджети зможуть закупити обладнання для проведення невідкладної ангіографії/стентування при гострих інфарктних станах.

21 лютого Кабмін затвердив порядок та умови надання субвенції для закупівлі такого обладнання, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

У відомстві зазначають, що більше 40 тисяч українців у рік страждають від інфаркту, а близько 16 тисяч з них потребують невідкладної ангіографії/стентування.

Більше 40 тисяч українців у рік страждають від інфаркту, а близько 16 тисяч з них потребують невідкладної ангіографії/стентування. Фото Hriana/Depositphotos

"Проведення швидкої діагностики та стентування коронарних судин (впродовж перших двох годин) дозволяє знизити смертність від інфаркту майже в чотири рази", – пояснюють у МОЗі, та нагадують, що для цього потрібно розвивати в Україні реперфузійну мережу.

Наявність ангіографічного обладнання є ключовим фактором для функціонування такої мережі.

[L]Відповідно до затвердженого Кабміном порядку обладнання буде закуповуватися на умовах співфінансування: місцеві бюджети будуть отримувати підтримку з державного бюджету.

На цю програму уряд виділив 150 мільйонів гривень.

МОЗ уточнює, що протягом 2016 року з метою розвитку вже існуючих "Регіональних реперфузійних мереж" була проведена реорганізація екстреної кардіологічної служби.

До десяти вже існуючих центрів: Одеська, Закарпатська, Львівська, Вінницька, Івано-Франківська, Хмельницька, Черкаська, Тернопільська, Волинська області і м. Київ, в яких вже функціонували РРМ, додалося ще п'ять нових областей: Полтавська, Харківська, Рівненська, Чернігівська та Херсонська.

"Госпітальна летальність від гострого інфаркту міокарда в клініках, які працюють як реперфузійні центри у відповідності з сучасним клінічним протоколом складає не більше 5–6% (в середньому по Україні 14-21%).

Досвід європейських країн останніх 20 років показав що впровадження ангіографії/стентування дозволяє знизити смертність до 3-6 %", – кажуть у міністерстві.

Реклама:

Головне сьогодні