5 комерційних діагнозів у гінекології. Коментує лікар Олена Березовська

Жіноче здоров'я – непроста тема, яка з раннього віку знайома кожній дівчині.

У минулому році українки анонімно ділилися своїм негативним досвідом супроводу вагітності, пологів та післяпологового періоду в українському сегменті Facebook.

[L]Тоді "Українська правда. Життя" запропонувала відомому лікарю-акушеру та автору багатьох книг для майбутніх мам Олені Березовській прокоментувати тему акушерського свавілля.

Проте гінекологія це не тільки процес появи дітей, а й наука, яка розвивається.

Ми попросили пані Олену – канадского лікаря-дослідника та акушера-гінеколога, – розповісти про діагнози, які прогресивні лікарі не спішать лікувати.

1

"Ерозія" шийки матки

Неіснуючий діагноз, тому що зміни на шийці матки можуть бути проявом норми (особливим фізіологічним станом певні періоди життя жінки) або ж проявом різних захворювань, які всі мають медичні назви.

Таке поняття, як "дисплазія" застаріло, є лабораторним діагнозом, хоча давно вже не використовується в медицині.

З цими "діагнозами" часто згадується ВПЛ-інфекція (вірус папіломи людини), і пропонується дороге медикаментозне лікування.

ВПЛ-інфекція не лікується!

2

Порушення менструального циклу або гормональний дисбаланс

Це часто звучить як діагноз, але не є таким, а відображає лише факт зміни регулярності менструального циклу.

Причин порушення циклу безліч. Це може бути тимчасове явище як процес адаптації жіночого організму до зовнішніх і внутрішніх факторів (стрес, перевтома, зміна оточення, перенесене захворювання поза жіночих статевих органів та інше).

Понад 100 діагнозів можуть супроводжуватися порушенням дозрівання статевих клітин і нерегулярністю менструальних циклів. Індивідуальний підхід є ключем в постановці правильного діагнозу.

3

Ендометріоз

Він являє собою наявність тканини, подібної по будові і функції до внутрішнього вистилання матки (ендометрію).

Реальна частота цього захворювання серед жінок не відома, тому що найчастіше ендометріоз протікає безсимптомно, і нерідко його виявляють випадково під час проведення лапароскопії та інших втручань на органах малого тазу.

Розвиток ендометріозу залежить від нормальних менструальних циклів, а значить, він може прогресувати до клімаксу, що лякає багатьох жінок.

Цей діагноз пов'язаний з надмірним зловживанням оперативним втручанням і тривалим використанням гормональних препаратів.

4

Синдром полікістозних яєчників

Часто цей діагноз озвучують після УЗД у молодої категорії жінок, які страждають також нерегулярністю менструальних циклів.

У більшості випадків це помилковий діагноз, який виставляється без врахування цілого комплексу порушень обміну речовин.

У житті кожної жінки є періоди, коли менструальний цикл може бути порушений, а УЗД-картина яєчників може нагадувати цей синдром.

Також, далеко не всі жінки і лікарі знають, що ідеальних циклів у 28 днів не буває, і в нормі менструальні цикли можуть бути тривалістю в 21-35 днів, з коливаннями у 7 днів в обидві сторони.

5

Хронічне запалення яєчників з або без спайкової хвороби

Частий діагноз, який чомусь виставляють УЗД-лікарі без урахування скарг, історії та клінічної картини.

Хронічного запалення яєчників не буває, а спайкова хвороба – рідкісне захворювання, пов'язане з перенесеними операціями і серйозними запаленнями очеревини – перитоніту.

Однак до складу лікування нерідко входить до 10 найменувань різних лікарських препаратів і тих, що ліками не є, або є занадто застарілими, а також неефективні фізпроцедури та інші сумнівні методи "лікування".

Більш розлого про ці та інші теми ви можете почитати у книгах Олени Березовської.

Всі фото Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні