Смачна хімія: експерт пояснив, чому нас тягне на каву, тортики та пахнющий сир

Чому смердючий сир так добре смакує, яке відношення мають бджоли до кавозалежності, і чому полуниці здаються солодшими за чорниці - відповіді на ці питання має наука.

Як та чи інша їжа дає на наші рецептори та мозок, розповів у документальному фільмі ВВС доктор Майкл Мослі.

Цікаві факти з нього наводить The Daily Mail.

1

Чому так важко сказати торту "ні"

У природі жир та цукор рідко ідуть у парі – винятком є грудне молоко, яке складається з двох часток цукру (точніше, лактози або молочного цукру) та однієї частки жирів. Саме тому, що ми "запрограмовані" на нашу першу в житті їжу, нам потім так смакують страви, які її нагадують.

Виробники ж, зі свого боку, розумно використовують цю "золоту формулу", щоби підсаджувати нас на свої продукти. Поєднання жирів та вуглеводів активує мигдалеподібну залозу в мозку, що відповідає за емоційну реакцію на їжу. А ще центр задоволення та гіпокамп – шоби в нас була мотивація з'їсти цю смакоту ще та спомин про те, як неймовірно добре то було.

2

Чому гостра їжа пече, але ж і так добре смакує

Перець чилі містить капсаїцин – речовину, яка діє на рецептор болю TRPV1. Виникає відчуття, ніби у роті щось страшенно гаряче, і відбувається екстрений викид "знеболювального" – ендорфінів.

До слова, ви знали, що найбільш пекуче в перці чилі – не насіння, а так звана плацента – білі перетинки всередині?

А знали, чому запивати гостру їжу найкраще молоком? Тому, що молекули казеїну оточують молекули капсаїцину, "змиваючи" їх із TRPV1.

3

Чому смердючий сир такий смачний

Коли ми нюхаємо камамбер чи брі, то перша наша реакція – "Фууу!". Але як кладеш скибочку сиру до рота – вже геть інша справа. Справа в тім, що тоді мозок поєднує кремовий смак на язиці з запахом, і утворюється дуже приємне відчуття. До слова, експерти радять неодмінно з'їдати й шкірочку – там найконцентрованіший аромат.

4

Чому ми "кавозалежні"

Дослідники помітили, що бджоли, які п'ють нектар із квіток кавового дерева, завдяки кофеїну краще запам’ятовують його аромат, щоби прилетіти знов. На людську пам'ять кофеїн діє так само: нам хочеться його ще. А цукор та вершки роблять цю насолоду ще інтенсивнішою.

5

Чому нам потрібна сіль

Життя на Землі зародилося в океанах, і сіль донині є дуже важливою для функціонування наших клітин. Завдяки рухові трильйонів іонів натрію в нашому мозку ми думаємо, рухаємось та сприймаємо навколишній світ. Але варто не забувати про те, що забагато солі - шкідливо для здоров'я.

Цікавий факт: сіль впливає на сприйняття рецепторами гіркоти. Проведіть експеримент, додавши солі до кави.

6

Чому полуниці солодші за чорниці (хоча насправді це не так)

Насправді в полуницях цукру вдвічі менше, просто вони дурять наш мозок за допомогою свого аромату.

7

Як "зарядити" гриби вітаміном D

Перед приготуванням на півгодинки виставте їх на сонце. Щоби захиститися від сонячних променів, вони перетворяться на крихітні фабрики з виробництва вітаміну D, ставши ще кориснішими.

8

Чому не можна їсти картоплю, що позеленіла

Більшість отруйних рослин гіркі на смак – саме тому в нас на язиці в 20 разів більше рецепторів для гірких смаків, ніж для солодких.

Гірчитиме й картопля, яка полежала на сонці та позеленіла, і її в жодному разі вже не можна їсти, бо в ній утворилися токсини – глікоалкалоїди.

9

Чому ми любимо помідори

Бо в них міститься більше, ніж у будь-якому іншому фрукті, так званого умамі – п’ятого смаку, який штучно посилюється в продуктах за рахунок додавання глутамату натрію, і який завзято шукають спеціальні рецептори в нас на язиці.

Також багато умамі є в яловичині, курці, грибах та пармезані – ось чому нам так добре смакує піца, де ці продукти якраз є.

Всі фото Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні