Українські медики пересадили чоловікові півобличчя після опіку розпеченою плитою

— 10 березня 2017, 10:34

Cтоличні хірурги Національного інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова зробили операцію з пересадки шкіри 48-річному чоловікові із Сум на ім'я Віктор.

Cтоличні хірурги Національного інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова зробили операцію з пересадки шкіри 48-річному чоловікові. Фото gazeta.ua

Операція тривала понад 5 годин, повідомляє Gazeta.ua.

"У чоловіка згорів правий бік голови. Не було шкіри, вуха, вигоріло око. Він травмувався на новорічні свята. Конкретно не пам'ятає, що сталося, але схоже, що впала гаряча плита або якась розпечена поверхня. Два місяці він був у лікарні в Сумах, потім привезли до нас", — розповів Сергій Галич, керівник відділу відновлювальної мікрохірургії Національного інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова.

У Віктора після нещасного випадку був лише голий череп. Лікарі побоювалися, що втручання може уразити мозок — виникне менінгіт або енцефаліт, проте хірурги наважилися й перенесли на лице шкіру з бокової частини тіла.

[L]"Не можу пояснити, як чоловік вижив після такої травми, — додав Сергій Галич. — Ми пересадили йому шматок шкіри з м'язами площею 600 квадратних сантиметрів. Це клапоть 20 на 30 сантиметрів. Робили ніби бутерброд. Пересаджували шкіру, підшкірну клітковину, м'яз, судини. На боці, звідки вирізали, залишилися голі ребра".

Медики видалили вражені опіками ділянки шкіри та кісток, вправили м'язи і вкрили обличчя пересадженою шкірою.

"Ми консультувались у колег в Інституті нейрохірургії. Нам дали добро на проведення такої складної операції. Під час втручання, окрім основної хірургічної групи з 6 людей, були присутні щелепно-лицеві хірурги. Вони забрали кілька зубів, поставили щелепу так, що пацієнт може жувати. А тоді зшивали під мікроскопом велику ділянку шкіри", – пригадав Галич.

З перших днів після операції чоловік дуже ризикував – організм міг не прийняти шкіру.

Минуло 9 днів, лікарі констатують, що пересаджений фрагмент приживається. Бік теж заживає, туди вживили частину штучної шкіри.

Операція відбувалася коштом Сумської лікарні й інституту Шалімова.

Лікарі констатують, що пересаджений фрагмент приживається. Фото gazeta.ua

"На операцію пішло 20 тисяч гривень. Відновлення коштуватиме не менше. Пацієнт приймає антибіотики, розчини для покращення циркуляції крові, — розповів Галич. — Це для того, щоб не було спазмів, відторгнення. Поки що все тримається з допомогою препаратів. Їх вводять "кінськими" дозами".

Після операції Віктор Іванович самостійно їсть і п'є. Він неодружений, дітей не має, до нещасного випадку працював на заводі в Сумах. За весь час його один раз провідував двоюрідний брат.

Коли шкіра остаточно приживеться, хірурги зроблять її розтяжку.

"Зробимо так, щоб уражена частина була максимально подібна до здорової. Не матиме зіниці й вушної раковини — там зараз трубка. То вже пластична хірургія. Вона не входить у швидку допомогу. Штучний кристалик і вухо зроблять, якщо знайде спонсорів", – додав Галич.

Реклама:

Головне сьогодні