#ВакциниПрацюють: 5 фактів про щеплення до Міжнародного тижня імунізації

24 квітня розпочався Міжнародний тиждень імунізації, спрямований на інформування про користь вакцинації у боротьбі людей різного віку із важкими недугами.

Цьогоріч тиждень імунізації проходить під галом #ВакциниПрацюють (#VaccinesWork) – це має підкреслити, що щеплення рятують мільйони життів і визнані одними із найбільш успішних та економічно ефективних практик у світовій охороні здоров'я, повідомляє ВООЗ.

Сьогодні у світі все ще налічується 19,4 мільйона невакцинованих або недостатньо вакцинованих дітей.

[L]Для збільшення темпів імунізації у 2012 році було започатковано Десятиліття вакцин. Відтоді почав діяти Глобальний план дій щодо щеплень у світі.

Цей план був схвалений 194 державами-членами на Всесвітній асамблеї охорони здоров'я в травні 2012 року і покликаний до 2020 року за рахунок загального доступу до імунізації запобігти мільйонам смертей від хвороб, які здатна попередити імунізація.

У 2017 році міжнародні організації охорони здоров'я вирішили під час відзначення Міжнародного дня імунізації вкотре звернути увагу на підвищення інформованості про критичне значенні вакцинації протягом усього життя людини.

В рамках кампанії 2017 року організатори Міжнародного тижня імунізації прагнуть привернути увагу до важливості імунізації як одного з пріоритетів для інвестицій в глобальну охорону здоров'я.

На думку фахівців міжнародних організацій охорони здоров'я, планова імунізація є наріжним каменем ефективної первинної медико-санітарної допомоги.

Крім того, імунізація є однією з основоположних стратегій для боротьби з вірусним гепатитом, охорони здоров'я підлітків та підвищення якості допологової допомоги і підтримки новонароджених.

Щоб запобігти некоректному розумінню вакцинації ВООЗ пояснила 5 фактів про вакцини.

1

Вакцини – безпечні та ефективні

В організації наголошують, що ліцензовані вакцини проходять перевірку та підтвердження можливості використання. Коли надходить інформація про шкідливі ефекти певного препарату для щеплень – ці випадки неодмінно досліджуються.

2

Вакцини попереджають важкі хвороби

Щеплення рятують дітей, наприклад, від дифтерії, кору, свинки (епідемічного паротиту), коклюшу та ін. Відмова від щеплень робить дітей вразливими до цих недугів, що може призвести до ускладнень для їхнього здоров'я.

3

Вакцинація забезпечує кращий імунітет, ніж природні інфекції

Реакція імунітету на вакцину схоже на ту, що провокує природня інфекція, що потрапила в організм людини, але не така ризикована.

4

Комбіновані вакцини – безпечні

У ВООЗ стверджують, що кілька вакцин, які одночасно отримує людина – не мають негативного ефекту на імунну систему. Крім того, комбіновані щеплення зменшують дискомфорт дитини, економлять час і кошти.

5

Якщо припинити вакцинування – хвороби повернуться

Навіть у суспільствах із високим рівнем гігієни, санітарних норм та доступом до чистої води, інфекції досі розповсюджуються.Коли люди масово не роблять щеплення, недуги, що стали рідкісними, на зразок дифтерії чи поліомієліту, можуть відновитися.

Усі фото Depositphotos.

Реклама:

Головне сьогодні