У МОЗ пояснили, що таке клінічні протоколи і як вони працюватимуть

— 26 квітня 2017, 12:55

МОЗ пояснило особливості впровадження міжнародних клінічних протоколів в Україні та їхнє використання у лікарській практиці.

МОЗ пояснило особливості впровадження міжнародних клінічних протоколів в Україні та їхнє використання у лікарській практиці. Фото sudok1/Depositphotos

Рішення про запровадження нових стандартів клінічних протоколів в Україні було прийнято 25 квітня, повідомив на прес-конференції у Кабміні міністр юстиції Павло Петренко.

Воно набуде чинності у п'ятницю, 28 квітня.

"Підписаний наказ – це дозвільний документ. Він дає право лікарям використовувати ефективні методи діагностики та лікування. Цей наказ – це захист для лікаря, він позбавляє необхідності лікувати за застарілими стандартами. Відповідно, виграє пацієнт, який отримує дійсно якісну медичну допомогу. Система починає орієнтуватися на потреби пацієнта, а не адаптуватися під можливості закладів охорони здоров'я", – розповів заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський.

[L]Дослідження BRDO (Офісу ефективного регулювання) показали, що українське регуляторне поле засмічене – близько 35% актів застарілі, неактуальні та неефективні, йдеться на сайті МОЗ.

Тому, Офіс ефективного регулювання працює над переглядом і скасуванням застарілих нормативно-правових актів.

Офіс спільно з МОЗ України розробили проект наказу, який є досить новаторським з юридичної точки зору.

"Це один з рідкісних випадків, коли суб'єкти господарювання – заклади охорони здоров'я та лікарі – приватні підприємці зможуть напряму використовувати іноземне регулювання – процедуру лікування. При цьому, під час застосування іноземних процедур права пацієнтів будуть захищені", – зазначив , голова BRDO Олексій Гончарук.

Раніше в Україні існували локальні клінічні протоколи, які затверджували регіональні осередки управлінь охорони здоров'я.

"Часто локальні протоколи базувалися на матеріалах інформаційних джерел різної давнини та клінічний досвід розробника. Однак, затвердження такого "протоколу" печаткою міського або обласного управління охорони здоров’я надавали цьому документу більшу вагомість, ніж найновіший міжнародний протокол або клінічна настанова, що містять рекомендації рівня доказовості 1А (це означає доведену в багатьох дослідженнях беззаперечну перевагу рекомендованого способу).Тепер лікар отримає у свої руки вагомий інструмент аргументації", – сказав голова комітету з освіти та міжнародних зв’язків Асоціації анестезіологів України Юрій Кучин.

Реклама:

Головне сьогодні