75% людей із глибокою депресією не отримують адекватного лікування – ВООЗ

— 7 квітня 2017, 15:34

Депресія – другий за поширеністю фактор, що призводить до непрацездатності або втрати здоров'я, і головна причина 128 000 самогубств, що стаються у Європейському регіоні ВООЗ щорічно.

Депресія – головна причина самогубств. Фото focuspocusltd/Depositphotos

Число людей із депресивними розладами у Європейському регіоні становить 40 мільйонів, повідомляє МОЗ.

За даними глобальних оцінок здоров'я станом на 2015 рік, показники поширеності депресивних розладів на рівні країн коливаються в діапазоні від 3,8% до 6,3% від загальної чисельності населення.

Саме тому Всесвітній день здоров'я 2017 року, який відзначається 7 квітня, присвячений інформуванню та подоланню депресії.

[L]"Попри те, що депресію можна лікувати, принаймні 75% людей, які страждають глибокою депресією, не отримують адекватної допомоги. Однак недостатньо просто розширити масштаби надання послуг, не менш важливо працювати над підвищенням обізнаності людей з цієї проблеми, – говорить директор Європейського регіонального бюро ВООЗ д-р Сюзанна Якаб.

Кампанія ВООЗ "Депресія: давайте поговоримо" спрямована на інформування громадськості про наслідки депресії та способи боротьби з нею, а також про те, як підтримувати людей, які живуть з депресією. Можливо, розповівши про свою депресію, ви не зможете відразу її позбутися, але почати говорити – це перший важливий крок".

Навіть за умови доступу до послуг, багато людей, які страждають депресією, уникають лікування або відкладають його зі страху перед упередженим ставленням чи дискримінацією.

Для збільшення натисніть на зображення

Така ситуація, в поєднанні з недостатнім державним фінансуванням, стала причиною величезних прогалин в діагностуванні та лікуванні депресії.

У найгіршому випадку депресія призводить до суїцидів, які є другою (після дорожньо-транспортних пригод) причиною смертності серед людей у віці 15-29 років.

Незважаючи на те, що депресія вдвічі більше розповсюджена серед жінок, ніж серед чоловіків, останні є більш схильними до суїцидів: у 2015 році чоловіків серед самогубць у Регіоні виявилося вчетверо більше в країнах з середнім та низьким рівнем доходів.

Депресія підвищує ризик розвитку тривожних розладів та інших неінфекційних захворювань, таких як діабет та хвороби серця.

Жінки більше схильні до депресії.Фото cokacoka/Depositphotos

При цьому не слід забувати і про зворотній ефект: люди з цими захворюваннями мають підвищений ризик розвитку депресії.

За даними, отриманими в рамках нещодавнього дослідження під керівництвом ВООЗ, об’єм глобальних витрат, пов’язаних з депресивними та тривожними розладами, перевищує один трильйон доларів США на рік.

Для збільшення натисніть на зображення

Лікування депресії за допомогою психотерапії або антидепресантів є економічно ефективним і навіть вигідним: так, у США кожен вкладений у лікування долар повертається у вигляді 4 доларів за рахунок поліпшення здоров'я і працездатності.

Незважаючи на економічну ефективність, державні витрати на послуги з охорони психічного здоров'я є вкрай низьким; згідно з даними опитування ВООЗ "Атлас психічного здоров'я а 2011", в середньому тільки 3% бюджетів охорони здоров'я витрачається на психічне здоров'я – від менш, ніж 1% в країнах з низьким рівнем доходу до 5% в країнах з високим рівнем доходу.

Реклама:

Головне сьогодні