Дієта від джетлагу: які продукти допоможуть "полагодити" внутрішній годинник

Літо – пора подорожей, але часом із задоволенням поринути в омріяну відпустку нам заважає "джетлаг" – синдром зміни часового поясу, який мучить нас після перельоту.

Як за допомогою харчування допомогти внутрішньому годинникові швидше адаптуватися, знає дієтолог Лілі Сауттер.

Вона розказала про це The Daily Mail.

"Як добре знають мандрівники, котрі переживали джетлаг, пересікання часових зон може вивести з ладу наш внутрішній годинник, призводячи до таких симптомів, як відчуття втоми, проблеми з травленням, зміни апетиту, підвищений кров'яний тиск та безсоння", - говорить лікар.

"Але сучасна наука припускає, що певні продукти можуть помогти "перевести" цей внутрішній годинник та трохи краще адаптуватися до нової часової зони", - каже вона.

1

Вишневий сік

"Вишні є одним із природних джерел мелатоніну. Мелатонін впливає на наш внутрішній годинник та допомагає засинати. Одне з досліджень показало, що споживання вишневого соку двічі на день здатне збільшити тривалість нічного сну на понад 90 хвилин", - зазначає Сауттер.

2

Ківі

"Ківі – фрукт, в якому міститься велика кількість щасливого гормону, серотоніну. Серотонін перетворюється на гормон сну, мелатонін, який допомагає засинати та виконує багато важливих біологічних функцій, пов’язаних із циркадним ритмом", - говорить дієтолог.

3

Яйця

Зі слів Сауттер, вітамін В12, прекрасним джерелом якого є яйця, позитивно впливає реакцію організму на світло, допомагаючи мозкові переходити зі стіну сну до активного, бадьорого стану.

4

Зелені листові овочі

У них є магній, який теж покращує сон та допомагає клітинам функціонувати згідно із 24-годинним циклом.

5

Страви з цільного зерна

"Споживання вуглеводів стимулює вивільнення інсуліну в кровотік із метою впорядкування рівня цукру в крові. Одне з досліджень, проведене на мишах, показало, що інсулін може змінювати роботу циркадного годинника, більш високий рівень інсуліну спричиняє сонливість, а нижчий сприяє бадьорості", - зауважує Сауттер.

"Це означає, що підйом рівня інсуліну ввечері впливає на циркадний ритм, навіюючи сон. Ось чому, якщо вам після прильоту важко заснути, не забувайте включити у вечерю вуглеводний компонент", - пояснює вона.

6

Ромашковий чай

Коли ви втомлені перельотом, є велика спокуса випити кави, але вчені кажуть: кофеїн теж впливає на циркадний ритм людини. Кофеїн на 40 хвилин відкладає вивільнення мелатоніну, тобто "біологічна ніч" тоді наступає пізніше. Натомість чай із ромашки – це заспокійливий напій, котрий допоможе впоратися з безсонням.

Нагадаємо, експерти радять у літаку захищати ніс від мікробів, а якщо переліт буде нічним, то перед ним трохи поголодувати.

Фото Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні