Ціль в житті покращує ваш сон – вчені

— 16 липня 2017, 11:00

Якість сну пов'язана з усім: від дієти та тренувань до використання електронного екрану.

Нове дослідження показує, що є ще один показник, від якого залежить наш сон.

Виявляється, що люди, котрі мають чітку мету в житті, краще сплять, пише TIME.

Фото: Depositphotos

Вчені вважають, що культивування почуття мети може бути доброю стратегією для покращення сну.

У дослідженні взяли участь люди від 60 років, однак автори кажуть, що результати їхньої роботи можна застосовувати і молодшим віковим групам.

"Одне з пояснень нашої роботи: люди з високою метою в житті схильні до кращого загального психологічного і фізичного здоров’я", - стверджують науковці.

Друге пояснення: люди з вищою метою більш схильні до здорової поведінки: фізичних вправ, регулярних відвідин лікаря і хобі, які допомагають розслабитись.

Вчені з Північно-західного університету та Медичного центру університету Раша визначають відчуття мети як "мати прагнення на цілі на майбутнє і відчуття, що життєвий досвід має значення".

За їхніми словами, воно пов’язане з багатьма наслідками для здоров’я, такими як зменшення ризику інсульту чи інвалідності та впливає на довголіття. А також покращує сон.

Фото: Depositphotos

У дослідженні взяли участь 823 людини. Середній вік – 79.

Вчені опитали їх щодо якості їхнього сну.

[L]Запитали, яка ймовірність того, що учасники дослідження страждають від таких станів, як апное уві сні чи синдрому втомлених ніг.

Апное усі сні впливає на дихання і рівень кисню під час сну, а синдром втомлених ніг характеризується відчуттями в ногах і наполегливим бажанням рухати ними для того, щоб полегшити цей стан, він особливо відчутний вночі.

Учасники також відповідали на запитання, які визначали їхнє психологічне самопочуття і те, чи вони мають ціль у житті.

Наприклад, вони оцінювали за рейтингом твердження на кшталт: "Я почуваюсь добре, коли думаю, що зробив у минулому і що зроблю у майбутньому" і "Деякі люди безцільно блукають по житті, але я не один із них".

Ті, хто вище оцінив питання, які стосувалися мети у житті, на 63% менше ризикували отримати апное уві сні і на 52% - синдром втомлених ніг порівняно з тими, хто оцінив твердження про ціль нижче.

Фото: Depositphotos

Вони також мали кращу якість сну на початку дослідження і показали його покращення впродовж року.

Ці результати можуть бути особливо важливими для старших людей, кажуть вчені.

Оскільки з віком збільшується ризик безсоння та інших проблем зі сном.

Лікарі вважають, що краще лікувати ці недуги без медикаментів. Можливо, це дослідження зможе допомогти таким людям.

Науковці стверджують, що наступним кроком у цьому дослідженні має стати точне вивчення того, як люди можуть знайти або покращити свою мету в житті. Можливо, через терапію на основі уваги.

Реклама:

Головне сьогодні