Вчитель музики зіграв на саксофоні під час операції на мозку. ВІДЕО

— 29 серпня 2017, 14:54

25-річний Ден Фаббіо якраз здобував ступінь магістра із музикознавства, як зрозумів, що перестав чути музику.

Вчитель музики зіграв на саксофоні під час операції. Фото Radnatt/Depositphotos

Чоловікові діагностували пухлину в мозку, на щастя – незлоякісну, йдеться на The Who.

На жаль, вона розташовувалася у тій частині мозку, яка задіюється, коли людина слухає і пише музику. Він потрапив до хірургів-інноваторів.

[L]Головний лікар відділення нейрохірургії Рочестерського медичного центру Веб Пілчер із колегою Бредом Мейоном розробили програму, що відтворює "мапу мозку".

Нейрохірурги застосовували її починаючи з 2011 року під час роботи із пацієнтами-математиками, юристами, водіями авто, меблярами, які мали пухлини у мозку.

Ден Фаббіо – перший музикант, який потрапив на їхній операційний стіл.

Суть цієї програми – вивчити якомога краще життя пацієнта та проаналізувати діяльність його мозку. Це дозволяє мінімізувати ризик ураження мозку під час операції.

Щоб підготуватися до операції Фабіо, лікарі протягом 6 місяців досліджували діяльність його мозку.

"Ми уперше намагалися зробити "мапу" ділянки, що відповідальна за прослуховування та створення музики", – пояснив Мейон.

Лікарі спершу підготували для пацієнта серію музичних тестів. Вони просили Фабіо слухати мелодії, зіграні на фортепіано, спостерігаючи за змінами на МРТ-сканері.

Між прослуховуванням чоловік слухав і повторював речення, які йому начитували. Так лікарі могли зрозуміти, яка із ділянок його мозку активніша під час прослуховування та відтворення почутого.

Під час самої операції Фабіо був не просто притомним, він продовжував проходити музичні та мовні тести. Асистенти допомагали лікарям аналізувати результати тестів та повідомляли їх у режимі реального часу.

Після того, як пухлину було видалено, музикантові дали саксофон. Лежачи на операційному столі, він зіграв мелодію.

Щоб мозок пацієнта буквально не випав із черепа, лікарі підготували для нього корейську фольклорну пісню, тож він не повинен був надто глибоко вдихати й різко видихати.

"Він грав бездоганно, а коли закінчив, усі присутні в операційній зааплодували", – пригадав Мейон.

Остаточний слух до Фабіо повернувся приблизно через місяць після операції.

Реклама:

Головне сьогодні