Кабмін відмовився призначати держсекретаря МОЗ через конфлікт інтересів

— 6 вересня 2017, 14:15

Кабінет міністрів вирішив не призначати держсекретарем МОЗ Наталію Шолойко.

Уряд оголосить новий конкурс на цю посаду, передає прес-служба МОЗ.

Фото: Еспресо

Наталію Шолойко на посаду держсекретаря МОЗ вибрала комісія з державної служби у грудні 2016 року.

Однак тоді ж Кабмін відмовився призначати її без спецперевірки.

Секретаріат Кабміну провів спецперевірку Шолойко через Нацагентство державної служби.

Перевірка ДФС встановила, що переможниця конкурсу надала недостовірні відомості про майно, доходи, витрати і фінансові зобов’язання за 2015 рік.

У документі сказано, що перевірка виявила "розбіжності в інформації про загальну суму сукупного доходу Наталії Шолойко та членів її сім’ї – декларантом зазначені менші суми доходів".

На думку НАЗК, у разі призначення Наталії Шолойко на посаду Держсекретаря МОЗ у неї може виникнути "суперечність між її приватним інтересом та службовими повноваженнями".

Фото: ilife-news.com

Проти її призначення також виступали громадські організації.

У відкритому зверненні до Кабміну ГО "Центр протидії корупції", Transparency International Ukraine та БФ "Пацієнти України" вказували на конфлікт інтересів та зв’язок Шолойко з фармацевтичною індустрією.

Її чоловік Олександр Хейломський – співзасновник фірми "Рідан" та заступник голови правління ПрАТ "Індар", що спеціалізується на виробництві генно-інженерних інсулінів.

У 2012-2015 рр. ПрАТ "Індар" фігурував у кримінальному провадженні СБУ щодо розкрадання коштів в особливо великих розмірах на суму близько 500 млн грн.

Донька кандидатки Тетяна Хейломська очолює фірму "МВВ Інструментс", відому поставками медичного обладнання для ПрАТ "Індар" за завищеними цінами. Співвласником цієї фірми є свекор Шолойко – Борис Хейломський.

Окрім того, за два місяці до обрання її головним претендентом на посаду державного секретаря МОЗ Наталія Шолойко проходила конкурс на голову Держлікслужби, де "забула" вказати в декларації, що її сім’я працює у фармацевтичному бізнесі.

[L]Тоді кандидатуру пані Шолойко відхилили саме через приховування інформації від конкурсної комісії.

В.о. міністра охорони здоровя Уляна Супрун сказала, що сподівається побачити на наступному конкурсі "професіоналів, готових разом з командою міністерства реформувати систему охорони здоров’я".

Реклама:

Головне сьогодні