Як винайшли, де виготовляють та у чому небезпека ботоксу – еліксиру молодості з ботулізму

— 27 жовтня 2017, 17:50

Відомий засіб проти старіння виробляють із бактерій, що є збудниками смертельного захворювання – ботулізму.

Фото monkeybusiness/Depositphotos

У США "еліксир молодості" ботокс виготовляють на підприємстві Allergan у місті Іврвайн, штат Каліфорнія, йдеться у матеріалі на Bloomberg.

Той, кому вдасться потрапити у секретні лабораторії Allergan, протягом 18-36 годин може відчути, що в очах почало двоїтися, руки й ноги заслабли й дихати стало важче.

Але не варто перейматися – місце виготовлення препарату перебуває під охороною. Буквально за сімома замками, скляними перегородками та посиленою охороною.

А охороняти дійсно є що, оскільки протягом 2016 року продажі ботоксу компанії Allergan становили $2.8 мільярдів.

Крім того, речовина, яка здатна прибрати кілька років життя людини, виготовляється із найбільш небезпечних та токсичних елементів, відомих у науці.

Фото Whiteshoes911/Depositphotos

Ботокс виробляє збудник ботулізму бактерія Clostridium botulinum, яка виникає й розмножується, наприклад, у неякісних консервованих продуктах.

Цей токсин настільки небезпечний, що навіть у малих кількостях може спричинити параліч м'язів, й людина може задихнутися.

Clostridium botulinum вважається однією із найпотужніших речовин у світі, яку можуть використовувати для біотероризму.

[L]Спеціалізоване агентство контролю препаратів сильної дії США (Centers for Disease Control and Prevention) визначило токсин як той, що "може бути серйозно загрозливим для життя і здоров'я людей, тварин та рослин".

Кількість ботоксу, співвідносна із дитячою дозою аспірину, може забезпечити світову потребу у цій речовині на цілий рік. Ця невеличка кількість ботоксу видобута окремо й лише кілька осіб із закритого переліку урядовців США знають, де вона зберігається.

Думки науковців про те, скільки потрібно токсину Clostridium botulinum потрібно для масового ураження, різняться. За результатами дослідження 2001 року, опублікованого у журналі Американської медичної асоціації, один грам кристалізованої речовини "може знищити більше 1 мільйона людей".

У компанії Allergan розповідають, що вже зараз ботокс охоплює понад 90% ринку медпрепаратів та 75% косметичних засобів.

Дію токсину фахівці описують так: м'язи людини, які контролюються моторними нервами, що виділяє хімічна речовина. Ця речовина провокує рух м'язів, а ботокс припиняє її виділення.

Дослідження цих процесів почалося з того, як у середині 19 століття німецький поет Юстинус Кернер, який прославився меланхолійними романтичними віршами, однак за освітою був лікарем, уперше описав симптоми ботулізму.

Юстинус Кернер. Фото wikimedia.org

Випадок, про який розповів Кернер стосувався нібито "отруєння ковбасками" – йшлося про відчуття важкості у повіках, ускладнене ковтання й дихання.

Ці симптоми він помітив у музикантів, які грали на похороні. Параліч їхніх м'язів почався після того, як вони з’їли ковбасок під час поминального обіду. Троє музикантів померли.

Описуючи згадану історію, професор мікробіології з Бельгії Еміль Ван Ерменгем назвав отруйну речовину "ботулінум". Таку назву він обрав тому, що латинською ковбаска – "botulus".

Ботокс, у свою чергу, є дітищем двох науковців – Алана Скотта й Еда Шанца. Обоє мали різне на меті – офтальмолог Скотт у 1960-70 роки шукав лікування для людей із косоокістю.

Шанц більше фокусувався на використанні цієї речовини у військових цілях, він займався її впровадженням у програму біологічної зброї у США.

У версії Алана Скотта речовина мала назву Oculinum. Її як медичний препарат проти косоокості й блефароспазму (неконтрольоване скорочення кругового м'яза ока), схвалили у 1989 році.

Алан Скотт. Фото eurocanariasoftalmologica.com

Компанія Allergan отримала ліцензію від Скотта, а потім викупила права на виробництво у 1991 році. Назву Oculinum на відомий усім ботокс змінили у 1992-му.

Великі фармацевтичні компанії спробували скласти конкуренцію Allergan, однак не змогли розробити свої препарати на основі нейротоксину.

У 2009 році компанія Johnson & Johnson придбала за 1,1 мільярда доларів Mentor Corp., яка, серед іншого, займалася розробкою PurTox, експериментального лікарського засобу, отриманого з ботуліну. Через 5 років у Johnson & Johnson припинили працювати над цим.

На сьогодні ботокс схвалений у 9 медичних процедурах, до яких належить лікування хронічних мігреней, сильних м'язових спазмів.

Зараз ботокс випробовують як один зі способів лікування депресії та фібриляції передсердь.

У косметичних цілях його також застосовують дедалі частіше, тепер не тільки для м'язів обличчя, а й шиї.

Тепер в Allergan розраховують, що до 2020 року обсяги продажів препарату зростуть $4 мільярдів.

Наталія Вуйтік

Реклама:

Головне сьогодні