"Охматдиту" повернули унікальне обладнання для лікування онкохворих дітей

— 9 жовтня 2017, 18:14

Детективи НАБУ та прокурори САП повернули дитячій лікарні "Охматдит" унікальне радіологічне обладнання для діагностики та лікування онкохворих дітей.

Про це повідомляє сайт НАБУ.

Фото: Frantab/Depositphotos

Це обладнання – трьохмодульна система AnyScan ОФФЕКТ/КТ/ПЕТ – придбане за кошти держбюджету ще у 2012 році. Однак до "Охматдиту" воно так і не надійшло.

Правоохоронці знайшли і вилучили його аж через 5 років – під час обшуку 5 жовтня 2017 року.

Слідчі дії відбувалися у кримінальному провадженні за фактами заволодіння бюджетними коштами в особливо великому розмірі під час будівництва нового корпусу "Охматдиту" у 2011-2012 роках.

За версією слідства, тоді ДП "Укрмедпроектбуд" (замовник будівництва нового корпусу "Охматдиту") придбало техніку за бюджетні кошти в приватного підприємства за завищеною ціною.

За обладнання переплатили понад 23 млн грн, тоді як її ринкова вартість складала близько 12 млн грн.

Фото: Ельдар Сарахман

Коли обладнання привезли в Україну у 2013 році, виявилося, що компанія-постачальник, всупереч договору, не одержала ліцензію на встановлення обладнання.

Тому ДП вимушено передало його фірмі-постачальнику на зберігання. А ця компанія без згоди ДП передала медобладнання іншому приватному підприємству.

Численні звернення "Укрмедпроектбуду" до постачальника з вимогою повернути обладнання і судові позови не дали результатів.

[L]Після одержання матеріалів з Нацполіції детективи НАБУ розпочали розслідування у цьому провадженні у вересні 2017 року.

Менш ніж за місяць правоохоронцям вдалося встановили точне місцеперебування радіологічного обладнання.

Вилучену на підставі рішення суду техніку передали на зберігання "Укрмедпроектбуду".

Попри те, що обладнання є речовим доказом у кримінальному провадженні, слідчі дозволили його використання до завершення розслідування. Наразі техніка вже знаходиться у новозбудованому корпусі НДСЛ "Охматдит".

Наразі МОЗ вживає необхідних заходів для залучення ліцензіатів, які мають право встановлювати дане обладнання, з метою його монтажу та подальшого введення в експлуатацію.

Реклама:

Головне сьогодні