Що має бути у тарілці людини, яка правильно харчується. ІНФОГРАФІКА
Міністерство охорони здоров’я визначило найважливіші групи продуктів, які повинні входити до щоденного раціону людини.
Фото Maglara/Depositphotos |
За рекомендаціями відомства, до переліку рекомендованих продуктів мають входити:
- сезонні овочі та фрукти;
- молочні та кисломолочні продукти;
- різні види риби та м’яса.
"Харчування – один з ключових факторів попередження низки хронічних захворювань. В той же час, це і фактор ризику, бо завжди залишається свідомим вибором кожної окремої людини. Поява офіційно обґрунтованих рекомендацій зробить цей вибір простішим", – зазначив автор рекомендацій, президент Асоціації дієтологів України, кандидат медичних наук Олег Швець.
Усі поради вмістили у "тарілці здорового харчування".
Інфографіка moz.gov.ua. Для збільшення натисніть на зображення |
[L]"На жаль, статистика свідчить, що українці нехтують принципами здорового харчування, що суттєво знижує якість життя і, врешті, несе загрозу їх здоров’ю. Сьогодні близько половини населення країни мають надлишкову вагу або ожиріння", – підкреслив заступник гендиректора з нагляду за неінфекційними хворобами Центру громадського здоров’я МОЗ України Владислав Збанацький.
Як відомо, уперше за 18 років МОЗ оновив норми харчування, у яких дітям у віці від 3 до 17 років рекомендовану кількість калорій зменшено на добу на 15%, а дорослим збільшено кількість білків, жирів і зменшено вуглеводи.