Грип може поширюватись через дихання, чхати і кашляти не обов'язково

— 22 січня 2018, 10:36

Роками нас вчили прикривати рот, коли ми кашляли або чхали – особливо під час хвороби.

Але нове дослідження показує, що поширити грип можна просто через дихання – чхати чи кашляти при цьому необов’язково.

Фото: Imagepointfr / Depositphotos

Про це пише PNAS.

"Люди постійно поширюють багато вірусів, навіть коли не кашляють. Тому важливо усвідомлювати, що ви можете підхопити інфекцію будь-коли", - каже автор дослідження і професор Дональд Мілтон зі Школи громадського здоров’я при Університеті Мериленд.

Впродовж сезону грипу 2012-2013 років Мілтон разом з колегами вивчали 142 студентів університету, у яких був грип в активній стадії.

Вони намагалися відстежити, як і коли вони "викидали" вірусні частинки.

Впродовж 218 оглядів, які тривали по 30 хвилин, студенти сідали у спеціальну машину, яка вимірювала краплі, які вони поширювали при диханні, говорінні, кашлі та чханні.

Кашель вивільняв певну частинку вірусних частин.

Вчені також побачили, що майже половина аерозольних частинок, які накопичуються при відсутності кашлю, також містить частинки грипу.

Науковці вважають, що вдихання повітря поруч з хворим може підкосити і вас.

Дослідники побачили, що під час кашлю чоловіки виділяли більше вірусних частинок грипу, ніж жінки. Але жінки кашляли частіше.

[L]Люди з більшою вагою поширювали більше часток вірусу.

Наразі вчені не можуть зі 100% впевненістю сказати, чи точно частинки вірусу, які видихає хворий, можуть когось заразити.

За словами Мілтона, дослідження припускає, що якщо людина поруч з вами виглядає хворою, навіть якщо не кашляє, ви можете заразитись

Доки вчені не провели більше досліджень, професор рекомендує дотримуватись простого правила: сидіти вдома під час хвороби, навіть якщо кашель чи чхання не сильно допікають.

Реклама:

Головне сьогодні