Чому китайські вчені радять не пити надто гарячий чай і до чого тут рак?

3087
6 лютого 2018

Дуже гарячий чай може стати однією із причин збільшення ризику раку стравоходу.

Фото tonodiaz/Depositphotos

Про це почали стверджувати науковці Китаю після того, як проаналізували дослідження China Kadoorie Biobank, що містить дані 456 155 людей віком від 30 до 79 років.

Найбільше ризикують любителі гарячого чаю, які палять і вживають алкоголь, тому що напій високої температури може посилювати ефекти шкідливих звичок – йдеться у статті на Annals of Internal Medicine.

Під час дослідження учасники заповнювали анкети, у яких вказували, скільки разів протягом дня вони п’ють чай та в яких кількостях.

Крім того, вони вказували, яка температура чаю, який вони п’ють – не в градусах, звісно, але описовим методом, на зразок "палюче гарячий" чи "ледь теплий".

Ризик появи раку стравоходу збільшувався у 5 разів у тих учасників дослідження, які випивали близько 20 мілілітрів алкоголю щодня. Хто курив – у 2 рази.

Це може бути пов’язане з тим, що гаряча рідина здатна пошкоджувати клітини епітелію та робити їх вразливими для інших факторів, що спричинюють рак.

Ті, хто не зловживав алкоголем та нікотином – у групу ризику не потрапили взагалі.

powered by lun.ua