Качечки для ванн – розсадники бактерій. Виявили вчені США та Швейцарії

— 28 березня 2018, 10:52

Милі дитячі іграшки для ванн є розсадниками мікробів.

Це виявили вчені Швейцарського федерального інституту водних наук та технологій, Університету ETH Zurich та Іллінойського університету в США, повідомляє AP.

Ці милі дитячі іграшки для ванн є розсадниками мікробів

Вони дослідили темну рідину, яка виливається з гумових качок, таких популярних серед дітей.

В чотирьох з п'яти вивчених іграшках знайшли "потенційно патогенні бактерії" – до 75 мільйонів клітин на квадратний сантиметр.

"Виявлені бактерії включали Legionella і Pseudomonas aeruginosa, бактерію, яка "часто причетна до стаціонарних інфекцій", – сказано в повідомленні.

[L]Встановлено, що водопровідна вода, як правило, не провокує ріст бактерій, але низькоякісні полімери, з яких зроблені іграшки, дають їм необхідні поживні речовини.

Тілесні рідини – зокрема, сеча і піт, – а також забруднюючі речовини і навіть мило також забезпечують мікробів поживними речовинами, такими як азот і фосфор, і утворюють солодкі солі для бактерій.

Вчені перевіряли не тільки качок, але й гумових крокодилів. Виявилося, що рівень бруду в іграшках залежить від матеріалу з якого він зроблений. Зокрема, від того скільки вуглецю він вивільняє.

Дослідники зазначають, що хоча певна кількість бактерій може допомогти укріпити імунну систему дітей, вони також можуть призвести до інфекцій очей, вух та кишківника.

"Серед вразливих користувачів: діти, які полюбляють бризкатися водою з іграшок собі в обличчя", – сказано в заяві інституту.

Вчені, які отримали фінансування від швейцарського уряду в рамках більш широкого дослідження предметів побуту, кажуть, що запобігти росту бактерій та грибків у дитячих іграшках для ванн допоможе використання полімерів високої якості.

Реклама:

Головне сьогодні