Ви зручно сидите? Як біль у спині пов'язаний з поставою

— 5 березня 2018, 14:38

Ви схилилися над екраном комп'ютера? Вам кажуть: "Сиди рівно, бо болітиме спина"?

"Якщо запитати більшість людей, як запобігти болю у спині, вони скажуть, що потрібно сидіти рівно", – каже старший викладач Ліберійського університету та фізіотерапевт Кіран О'Салліван.

Ми мислимо дещо параноїдально щодо постави. Проте докази, що пов'язують позу хребта і біль у спині, напрочуд незначні".

Фото: AndreyPopov/Depositphotos

Всесвітньо відома Клівлендська клініка визначає поставу як позицію, в якій людина тримаєте своє тіло вертикально, пише The Guardian.

Але чи існує поняття "правильна постава"?

"Більшість скаже, що є. І це – сидіти прямо", говорить О'Салліван .

Природно спина людини вигнута і з боку виглядає S-подібною.

Шия злегка зігнута, грудна клітина схожа на вигнуту криву, яка переходить у заглиблення у поперековій частині спини.

Але насправді не існує "золотих стандартів" правильної постави.

Під час дослідження 295 фізіотерапевтів у чотирьох Європейських країнах мали з 9-ти фотографій постави вибрати ідеальну.

85% вибрати одну або дві пози, які дуже різнилися. Одні обирали фотографії менш зігнутої поперекової частини спини, інші – більш вертикального верху.

При цьому дослідники попередили, що такі положення спини потребують м'язової активності, що може призвести до більшої втоми та дискомфорту.

Фото: Amaviael/Depositphotos

Ще одним фаворитом стала більш зігнута поперекова частина, але дослідники зазначили, що немає ніяких доказів, що така поза зменшить ризик болів у спині.

Насправді ж різні положення підходять для різних людей. У жінок, наприклад, більше вигнута нижня частина спини.

Всупереч дослідникам, вчителі балету мають більш однозначну позицію з приводу правильної постави.

"Ми називаємо це вирівнюванням. Це – один із принципових ключів у сучасний або балетних танцях, розповідає хореограф лондонської танцювальної студії Анна Гелсбі.

Танці складні і багато речей залежить саме від постави. Нам не потрібні згорблені плечі або нахилений назад таз, бо так ми не використовуємо м'язи живота".

О'Салліван вважає, що краще фокусуватися на здатності змінювати положення своєї постави, ніж на її правильному положенні.

Остеопат і почесний доцент Лондонського інституту ортопедії та опорно-рухового апарату доктор Ейаль Ледерман стверджує, що на сьогоднішній день всі дослідження показали, що немає ніяких зв'язків між положенням тіла, включаючи форму спини, її викривлення, асиметрію та навіть те, як ми використовуємо наш хребет, до болю в спині.

"Багато хто вважає: якщо сидіти рівно, спина не болітиме. Але багато досліджень у ряду країн не підтверджують це твердження", зазначає він.

На думку О'Саллівана, нестача або цілковита відсутність задоволення потреби у сні та стрес відіграють важливішу роль, ніж "правильна" постава:

[L]"Стрес має запальну властивість; він може робити м'язи напруженими. Більшість людей не розуміють, що їх спина почне боліти, якщо вони не будуть достатньо спати".

Тому, запевняє О'Салліван, "якщо у вас немає болю у спині, не думайте про вашу поставу. Думайте про те, як бути здоровими".

Він радить батькам не турбуватися, що дітям доводиться носити тяжкі рюкзаки.

"Носити щось надто важке не ризиковано. Ми постійно переконуємо себе, що спина дуже чутлива, але це не так. Носити важкий рюкзак – це варіант фізичної активності", стверджує він.

Реклама:

Головне сьогодні