Цукор шкодить обличчю. 9 порад, як цього уникнути
Коли ви їсте забагато цукру та такі вуглеводи, як білий рис, хліб, макаронні вироби, рівень цукру в крові стає високим.
![]() |
Фото transurfer/Depositphotos |
Це викликає хімічну реакцію на шкірі та робить її більш жорстою.
Такий руйнівний процес має назву глікація – пошкодження шкіри зсередини через споживання надлишку цукру.
У дослідженні, опублікованому в Journal of the American College of Nutrition, доступ до якого має The Daily Mail, взяли участь 453 дорослих.
Учені встановили, що ті з них, хто споживав більше риби, оливкової олії та бобових, були менш схильними до утворення зморшок, ніж ті, хто з'їдав більше м'яса, масла, молочних продуктів з високим вмістом жиру та цукру, солодощів та солодких напоїв.
У шкірі молекули цукру зв’язуються з білками, як-от колаген та еластин, і утворюють речовини під назвою "кінцеві продукти глікації".
[L]Вони не лише сприяють неправильному формуванню цих білкових волокон, але й пошкоджують сполучну тканину, призводять до хронічного запалення, захворювання серця та діабету.
Втім хороша новина полягає у тому, що як тільки білок гліцирується, його можна відновити.
Нижче – кілька способів захистити вашу шкіру.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/9/4/94a5c10-med-diet.jpg)
Спробуйте медичну дієту
Споживайте свіжі фрукти та овочі, цільнозернові продукту та рослинні білки, щоб зменшити запалення та підвищити рівень вітамінів А, С і Е.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/8/8/88990ea-fiber.jpg)
Їжте багату на клітковину їжу
Такі продукти, як нут, сочевиця, боби та більшість овочів багаті на клітковину.
Це добре для травної системи і допомагає регулювати цукор в крові, а отже – боротися з глікацією.
Чим більше веганських та вегетаріанських страв ви споживаєте, тим краще, оскільки вони, як правило, мають менше "кінцевих продуктів глікації".
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/8/2/82e7ea7-green-tea.jpg)
Пийте зелений чай
Пийте одну-дві чашки зеленого чаю щодня, оскільки він – потужний захисник шкіри, який стимулює вироблення колагену.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/0/2/02051bc-tomatoes.jpg)
Їжте більше помідорів
Помідори містять багато лікопену, який має антиглікаційну дію.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/8/7/87c2ce6-carnosine.jpg)
Збільшість споживання карнозину
Карнозин – це амінокислота, яка також попереджає старіння.
Ви можете збільшити рівень карнозину, споживаючи більше риби, сиру та яєць, а також гранатів, люцерни, моркви, селери, огірків, соєвих бобів та часнику.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/5/0/50a8aed-healthe-fat.jpg)
Вживайте більше здорових жирів
Здорові жири містяться у авокадо, скумбрії, горіхах, насіннях, бобах, зелені. Ці продукти мають антизапальний ефект – бонус для вашої шкіри.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/8/2/820ea0f-slow-cook.jpg)
Готуйте повільно і варіть при низьких температурах
50-120 ° C – ідеальна температура для приготування їжі, так як вона мінімізує утворення глікотоксинів.
Краще за все готувати на пару або тушкувати.
Маринуйте продукти в лимонному соку або яблучному оцті. Це допомагає затримувати реакції, які призводять до утворення глікотоксинів під час смаження, грилю чи барбекю.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/4/1/41d2acc-berries.jpg)
Їжте більше ягід і цитрусових
Ягоди, багаті на клітковину, антиоксиданти та вітамін С, можуть допомогти відновленню колагену.
![](https://imglife.pravda.com.ua/images/doc/0/e/0eab9cb-spices.jpg)
Їжте більше спецій
Куркума, кориця, гвоздика, імбир, часник, орегано мають протизапальну дію, посилюють імунну систему та балансують рівень цукру в крові. Тому також можуть бути корисними у боротьбі зі старінням.