Коли дійсно треба робити МРТ: пояснює нейрохірург

— 14 травня 2018, 17:00

Найчастіше, коли пацієнт скаржиться на біль у спині, йому призначають МРТ (магнітно-резонансну томографію), повідомляє Міністерство охорони здоров'я на своєму Facebook.

Фото: epstock/Depositphotos

Кому дійсно потрібно робити цю процедуру, а кому ні, на офіційному сайті МОЗ пояснив лікар-нейрохірург Вадим Ілляшенко.

КОЛИ ПРИЗНАЧАЮТЬ МРТ

МРТ призначають, якщо у пацієнта є ознаки серйозної патології хребта або виражений неврологічний дефіцит. А це близько 1-2% від усіх випадків болю в спині.

Для цього лікар насамперед має розуміти клінічну картину пацієнта, історію розвитку хвороби, а також визначити так звані "червоні прапорці" – симптоми серйозної проблеми хребта.

Це може бути порушення чутливості кінцівок, слабкість в м’язах, порушення функції органів тазу, поява болю вночі, підвищення температури та невмотивована втрата ваги, онкологічні хвороби в анамнезі та ін.

В інших випадках – це 98-99% людей, що звертаються до лікаря з проблемою болю у спині, МРТ не призначається.

За міжнародними протоколами, лікування починається з простих рекомендацій – зберігати фізичну активність, якщо треба, приймати нестероїдні протизапальні препарати, а також виконувати спеціальні вправи, які можна комбінувати з масажем чи мануальною терапією.

Через певний проміжок часу (2-4 тижні) обов’язково призначають повторний огляд.

Направлення на МРТ пацієнт отримує вже тоді, коли при повторному огляді лікар виявив "червоні прапорці", або больовий синдром не стихає протягом 4-6 тижнів.

При цьому лікар повинен пояснити пацієнту, чого він очікує від МРТ дослідження, і як його результати вплинуть на тактику лікування.

Дуже важливо, що скеровувати на такі обстеження має виключно спеціаліст. Жодним чином це не може бути приватна ініціатива пацієнта.

ПРО ЩО СВІДЧАТЬ ЗМІНИ В ХРЕБТІ

Якщо ви вже зробили МРТ, у вас не було болю у спині, але ви раптово дізналися про дегенеративні зміни в хребті (зміни в хребцевих дисках, розрив фіброзного кільця, протрузію чи спонділоартроз), панікувати не варто.

Це цілком природний процес, характерний для людей так само, як посивіння волосся чи поява зморшок.

У більшості випадків вони не викликають болю в спині та є нормальним явищем.

За даними досліджень, дегенеративні зміни в поперековому відділі хребта виникають у людей навіть без болю в спині, більш того, їх починають виявляти навіть вже в 20-річному віці.

[L]Аналогічні дані отримали під час дослідження шийного відділу хребта. Протрузії шийних міжхребцевих дисків виявили у більш ніж 85% учасників дослідження, при тому, що вони знову-таки не мали неврологічних симптомів і болю.

З віком дегенеративні зміни виявляють все частіше.

Щоб почати їх лікувати, окрім просто наявності, скажімо, протрузії, лікар має виявити клінічні прояви, в яких є також наявні неврологічні та ортопедичні симптоми певних хвороб.

Необґрунтовано розширені показання до МРТ хребта і неправильне трактування отриманих результатів можуть призвести до того, що почнеться лікування "результатів МРТ", а не справжньої проблеми.

Наслідок – призначення непотрібних, часом дорогих препаратів та процедур, інколи навіть хірургічного втручання.

Як пацієнт, не соромтесь запитувати вашого лікаря більше та ніколи не приймайте самостійне рішення щодо цього виду діагностики.

Якщо ви лікар - намагайтесь більше пояснювати своїм пацієнтам чого ви очікуєте від результатів дослідження, і як воно допоможе вилікувати проблему, радить МОЗ.

Реклама:

Головне сьогодні