10 простих шляхів контролювати свою пристрасть до цукру
У напружені та дуже активні дні доволі легко на півдорозі піддатися спокусі з'їсти щось солоденьке.
Фото tycoon / Depositphotos |
Однак, норма цукру, яку радять споживати за день, становить 30 грамів, адже його надлишок може мати згубні наслідки.
[L]І хоча у нашому раціоні мають бути природні цукри, багато продуктів містять велику кількість шкідливих цукрів або їх замінників, що не несуть будь-якої поживної цінності.
При цьому мозок здатен вивільняти героїноподібні хімічні речовини – ендогенні опіоїди – коли людина потурає бажанню з'їсти щось солодке, солоне або жирне.
Зважаючи на все це, дієтолог Джессіка Шепель розповіла The Independent про 10 простих кроків, які дозволять уникнути бажання цукру.
Пийте яблучний оцет
Додавайте 1-2 столових ложок яблучного оцету до великої банки води та пийте її впродовж дня.
Це зменшить тягу до солодкого, адже, як підтверджують дослідження, яблучний оцет зменшує рівень цукру в крові.
Їжте фрукти зранку
Ми маємо їсти 5 порцій фруктів та овочів на день, якщо прагнемо вести здоровий спосіб життя.
Однак, час, у який ви їсте фрукти, відіграє роль у питаннях тяги до цукру.
"На моєму життєвому досвіді я побачила, що якщо їсти фрукти вдень, пізніше може виникнути бажання цукру, – пояснює дієтолог.
Коли мої клієнти їдять фрукти вранці на голодний шлунок, вони повідомляють про знижену тягу".
Майте режим прийому їжі
Це може здатися очевидною порадою, але режим прийому їжі і притримування інтервалів між ними – дуже вигідний спосіб завжди бути ситим.
Три прийоми їжі на день та два перекуси між ними допоможуть вам залишатися повністю задоволеними протягом дня.
Їжте здорові перекуси
Одна із причин, чому так багато людей їдять нездорові перекуси – тому що вони не виділили часу, щоб продумати здорові альтернативи.
Готуйте ваші перекуси на тиждень вперед, і тоді це не буде проблемою.
Додавайте до їжі дольки лимонів або лимонний сок
Споживання двох столових ложок лимонного соку на день може зменшити рівень цукру у крові до 12%.
Додавайте його до салатів, смажених овочів тощо.
Їжте багато білків та здорових жирів
Споживання у помірних кількостях білків, наприклад, червоного м'яса, курки та риби разом із здоровими жирами, включаючи авокадо та кокосове масло, може зменшити ваше прагнення цукру.
Споживайте магній
Джессіка – велика прихильниця магнію.
Вона приймає близько 500 мг магнію на ніч, щоб зменшити рівень глюкози у крові.
Магній також містить і ряд природних продуктів, зокрема, мигдаль, чорні боби, кеш'ю та шпинат.
Включіть багато клітковини у ваш раціон
Клітковина допомагає при травленні.
Однак це не єдина її користь.
"Вона допомагає залишатися ситим після кожного прийому їжі, це захищає вас від імпульсивного пориву з'їсти щось солодке, – пояснює Шепель.
Насолоджуйтесь зеленими овочами, цільнозерновими продуктами (кіноа, коричневий рис, просо), та такими овочами, як гарбуз або солодка картопля".
Практикуйте уважність
Тяга до цукру часто пов'язана з загальним рівнем стресу, тому практика уваги може бути надзвичайно корисною.
Витратьте трохи часу на день, щоб піти на прогулянку, почитати книгу або просто відпочити у спокої.
Майте здоровий перекус вдень
Більшість працюючих людей знають, як це, коли продуктивність роботи після полудня падає.
Коли таке стається, їжте перекуски з високим вмістом білка замість солодкого, щоб тримати вашу енергію на належному рівні.