За смерть пацієнта під час операції обллікарня має заплатити його родичам півмільйона. Рішення суду

— 15 червня 2018, 12:00

Анестезіологиню Львівської обласної клінічної лікарні визнали винною у неналежному виконанні професійних обов’язків, що призвело до смерті пацієнта.

Відповідне рішення ухвалив Личаківський районний суд Львова пише zaxid.net.

Фото: beerkoff1/Depositphotos

Її засудили до 5 років позбавлення волі, але звільнили від покарання через закінчення термінів давності (пройшло понад 3 роки з дня вчинення злочину).

З обллікарні суд вирішив стягнути 500 тисяч гривень на користь родичів померлого.

28 червня 2014 року у відділення щелепно-лицьової хірургії Львівської обласної клінічної лікарні прийшов 45-річний чоловік, у якого діагностували одонтогенну флегмону (гнійне запалення) дна порожнини рота.

Його терміново госпіталізували та готували до операції, що відбулась цього ж дня.

До операції залучили анестезіологиню Зоряну П.

Як йдеться у вироку суду, вона зробила більше двох невдалих спроб інтубації (введення особливої трубки в трахею), при першій неправильно встановила трубку в стравохід, що негативно вплинуло на стан пацієнта.

Після невдалих спроб введення трубки в трахею, з дозволу Зоряни П. ще двоє лікарів-анестезіологів спробували провести інтубацію, однак їхні спроби теж не вдалися.

Велика кількість невдалих спроб інтубації спричинила відтермінування проведення трахеостомії (розтин трахеї), що спричинило смерть пацієнта.

У суді анестезіологиня свою провину не визнала. Сказала, що проводила інтубацію після огляду пацієнта лікарями ЛОР.

Мовляв, після введення наркозу випадково попала у шлунок та покликала інших лікарів-анестезіологів для інтубації.

Після невдалих спроб інтубації один з анестезіологів сказав лікарям робити трахеостомію. Коли лікар зробив надріз, у пацієнта почав падати артеріальний тиск.

Він підключив катетер та вводив препарати, але тиск не піднімався. Інший лікар зробив більший надріз і під’єднав пацієнта до апарату штучної вентиляції легень. Згодом наступила зупинка серцевої діяльності і пацієнт помер.

Зоряна П. заявила, що під час проведення інтубації стан пацієнта був стабільним, він погіршився під час проведення трахеостомії.

Представники Львівської обласної клінічної лікарні у суді заявили, що Зоряна П. діяла за посадовою інструкцією.

[L]Судмедексперти сказали, що трахеостомію провели невчасно, а через невдалі спроби інтубації наростала гіпоксія (кисневе голодування).

Вивчивши усі матеріали справи, Личаківський райсуд Львова визнав Зоряну П. винною у неналежному виконанні професійних обов’язків та ув’язнив на 5 років тюрми з забороною займати посади у сфері медицини.

Суд задовольнив цивільний позов родичів померлого пацієнта та зобов’язав Львівську обласну клінічну лікарню заплатити їм 500 тисяч гривень моральної компенсації, 26 тис. грн завданої матеріальної шкоди та судові витрати.

Вирок суду можна оскаржити в апеляційному порядку.

Реклама:

Головне сьогодні