Як апельсини впливають на зір – дослідження
Люди, які регулярно їдять апельсини, менш схильні до розвитку макулодистрофії – групи захворювань, що вражають сітківку ока.
Фото TatyanaGl / Depositphotos |
Це довели вчені із Австрії, пише The Irish Examiner.
Учені пов'язують такий ефект з дією флавоноїдів – рослинних сполук, багатих поживними речовинами, які є в апельсинах та інших фруктах і овочах.
[L]У дослідженні науковці аналізували здоров'я 2000 людей віком від 50 років за останні 15 років.
З'ясувалося, що навіть 1 апельсин на тиждень може мати значні переваги для здоров'я зору.
Учені також стверджують, що у людей, які їдять принаймні один апельсин щодня, знизили ризик розвитку пізньої макулодистрофії більш ніж на 60% через 15 років.
Our study shows that having 1+ serves of oranges per day associated with 61% reduced risk of developing late-stage AMD. Modest associations also found with intake of flavonoids (powerful antioxidants) and reduced risk of AMD https://t.co/vy6Kph0UOF @WestmeadInst @maculardisease pic.twitter.com/kYhIUBFH35
— Bamini Gopinath (@BaminiGopinath) 11 липня 2018 р.
"Наше дослідження відрізняється від інших тим, що ми зосередилися на співвідношенні між флавоноїдами та макулодистрофією.
Флавоноїди є потужними антиоксидантами, виявленими практично у всіх фруктах і овочах, і мають важливу протизапальну користь для імунної системи, – зазначає авторка дослідження і головна наукова співробітниця Інституту медичних досліджень ім. Коллінга, що у Сіднеї, Баміні Гопінат.