Скільки цукру можна їсти та як обмежити солодке у раціоні – Супрун

13457
23 липня 2018

З'їсти десерт після основного прийому їжі – поширена звичка.

І якщо вона характерна для вас – будьте обережні, адже надмірна кількість цукру в раціоні може спрацювати як бомба сповільненої дії та зашкодити вашому здоров'ю.

Фото amoklv / Depositphotos

Про це на своїй сторінці у Facebook написала очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун.

Реклама:

За її словами, комбінації цукру, білого борошна, масла та транс-жирів можна назвати своєрідним "діабетом на тарілці".

Крім того, дослідження пов'язують ці інгредієнти з високими ризиками появи серцево-судинних хвороб, ожиріння, карієсу, хвороб печінки та деяких видів раку.

Звісно, ми споживаємо цукор в складі звичайних продуктів, здебільшого тих, що містять вуглеводи.

У натуральному вигляді цукор містять фрукти, овочі, зернові та молочні продукти. В їх складі він в основному існує у формі фруктози та лактози.

Для організму вони важливі, адже наше тіло перетворює ці продукти повільно, а цукор в них забезпечує стійкою енергією наші клітини.

Більшу небезпеку для здоров'я мають додані цукри, тобто ті, які штучно додають до продуктів, щоб зробити їх смачнішими.

Реклама:

Наприклад, до солодких газованих напоїв, ароматизованих йогуртів та більшості десертів – тістечок, тортів та печива.

ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій.

Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) – до 50 г на добу (10 чайних ложок).

Якщо ж ви активні протягом дня, і в цілому розумно споживаєте солодощі – ризики для здоров‘я кардинально зменшуються.

Проте не варто забувати, що цукор в смачних десертах - це здебільшого "пусті" калорії, які не принесуть вам ніякої користі. Тому краще зменшити кількість таких продуктів у своєму раціоні наскільки це можливо.

Якщо вам все-таки важко відмовитись від солодкого, ось кілька порад:



Реклама: