Скільки цукру можна їсти та як обмежити солодке у раціоні – Супрун

З'їсти десерт після основного прийому їжі – поширена звичка.

І якщо вона характерна для вас – будьте обережні, адже надмірна кількість цукру в раціоні може спрацювати як бомба сповільненої дії та зашкодити вашому здоров'ю.

Фото amoklv / Depositphotos

Про це на своїй сторінці у Facebook написала очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун.

За її словами, комбінації цукру, білого борошна, масла та транс-жирів можна назвати своєрідним "діабетом на тарілці".

[L]Крім того, дослідження пов'язують ці інгредієнти з високими ризиками появи серцево-судинних хвороб, ожиріння, карієсу, хвороб печінки та деяких видів раку.

Звісно, ми споживаємо цукор в складі звичайних продуктів, здебільшого тих, що містять вуглеводи.

У натуральному вигляді цукор містять фрукти, овочі, зернові та молочні продукти. В їх складі він в основному існує у формі фруктози та лактози.

Для організму вони важливі, адже наше тіло перетворює ці продукти повільно, а цукор в них забезпечує стійкою енергією наші клітини.

Більшу небезпеку для здоров'я мають додані цукри, тобто ті, які штучно додають до продуктів, щоб зробити їх смачнішими.

Наприклад, до солодких газованих напоїв, ароматизованих йогуртів та більшості десертів – тістечок, тортів та печива.

ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій.

Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) – до 50 г на добу (10 чайних ложок).

Якщо ж ви активні протягом дня, і в цілому розумно споживаєте солодощі – ризики для здоров‘я кардинально зменшуються.

Проте не варто забувати, що цукор в смачних десертах - це здебільшого "пусті" калорії, які не принесуть вам ніякої користі. Тому краще зменшити кількість таких продуктів у своєму раціоні наскільки це можливо.

Якщо вам все-таки важко відмовитись від солодкого, ось кілька порад:

Готуйте власні десерти

Солодощі з магазину зазвичай перенасичені шкідливими доданими цукрами та іншими домішками, тому за можливості готуйте десерт вдома.

Таким чином ви зможете використати менше олії та цукру або ж додати до десерту більш корисні додатки, як-от сухофрукти чи горіхи.

Контролюйте порції та кількість солодкого

Часто обмеження на улюблені продукти породжують ще більше бажання їх отримати.

Тому рекомендації їсти десерт всього один раз на тиждень або ж в особливих випадках дуже часто не спрацьовують.

Замість цього контролюйте розмір порції.

Одразу чітко визначайте порцію

Цей спосіб часто вартує великої кількості зусиль, адже здається важко дати спокій вже розпочатій пачці печива.

Відберіть невелику кількість і перед тим, як почати їсти, просто відкладіть якомога далі всі залишки.

Пам’ятайте, найбезпечніший спосіб споживати солодке – обрати більш корисні альтернативи.

Чорний шоколад, горіхи, мед та сухофрукти можуть замінити шкідливі тістечка з кремом.

Реклама:

Головне сьогодні