Уряд хоче, щоб українці їли на 30% менше солі

Вперше в Україні системно впроваджуватимуть заходи для профілактики хвороб, що викликані не інфекціями, а способом життя та умовами навколишнього середовища.

Фото Depositphotos

Уряд ухвалив Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань, розроблений міністерством охорони здоров'я.

Зокрема, у ході виконання плану МОЗ хоче:

Підвищити акцизи на тютюнові вироби, алкогольні напої.

Підвищити податки на алкоголь та алкогольні напої, щоб зменшити цінову доступність.

Повністю заборонити рекламу та інші види стимулювання продажу тютюнових виробів, алкогольних напоїв, слабоалкогольних та енергетичних напоїв, продуктів харчування, що містять надмірну кількість солі, жирів, цукру та трансжирів.

Розробити нормативно-правові акти щодо зниження негативного впливу забруднення повітря, шуму, електромагнітного поля, інших несприятливих факторів навколишнього природного середовища на здоров’я населення.

Розробити нормативно-правових актів щодо контролю вмісту трансізомерних жирів у харчових продуктах, їх вилучення і заміна на ненасичені жири.

Інформувати споживачів про точну кількість солі, цукру, насичених жирів із зазначенням їх співвідношення з рекомендованими нормами споживання під час маркування харчових продуктів.

Унеможливити продаж висококалорійних харчових продуктів та напоїв з підвищеним вмістом насичених жирів, солі та цукру в закладах освіти та на прилеглих до них територіях.

Забезпечити систематичний нагляд за безпечним навчальним навантаженням дітей.

Cтворити систему нагляду за дорожнім рухом, реєстрації дорожньо-транспортних пригод, загиблих в них і тих, хто отримав ушкодження.

План, який розробило міністерство охорони здоров'я, має до 2030 року на третину зменшити передчасну смертність від неінфекційних захворювань: серцево-судинних захворювань, раку, діабету та хронічних респіраторних захворювань, а також:

  • щонайменше на 10% зменшити зловживання алкоголем;
  • на 10% зменшити поширеність низької фізичної активності;
  • скоротити на 30% споживання солі;
  • знизити до показника 18,5% поширеність споживання тютюнових виробів населенням у віці понад 15 років;
  • зупинити зростання захворюваності на ожиріння та діабет;
  • на 25% знизити смертність від ДТП.

Повний перелік заходів, внесених до плану МОЗ, можна прочитати ТУТ.

Реклама:

Головне сьогодні