Сильніше за морфін і без звикання: вчені винайшли нове знеболювальне

— 30 серпня 2018, 17:26

Американські вчені винайшли експериментальну сполуку хімічних речовин, що знеболює ефективніше за морфін і не викликає звикання.

Фото KostyaKlimenko / Depositphotos

Сполуку назвали АТ-121, повідомляє The Guardian.

До сьогодні одними з найбільш ефективних методів лікування сильного болю є опіоїди. Вони пов'язані з групою рецепторів у мозку і блокують біль та викликають відчуття задоволення одночасно. Звідси виникає залежність.

Нова сполука AT121 зв'язує ті ж рецептори, що й звичайні препарати. Однак новий лікарський засіб додатково націлений і на іншу групу рецепторів, які задіяні у інстинктивній та емоційній поведінці.

Саме тому АТ121 здатен одночасно полегшити біль та заблокувати відчуття задоволення.

Сполука вже пройшла випробування на щурах та мавпах.

Мавпам вводили дозу AT121 в 100 разів меншу за звичайну дозу морфіну. Однак нова сполука забезпечувала таку ж дію, як і опіоїд. При цьому, коли тваринам дали доступ до препарату, вони його не шукали.

Крім того, препарат не має побічних ефектів, які мають опіоїди, зокрема, свербежу або проблем з диханням, що виникають у результаті вживання таких наркотичних речовин, як морфін.

Наразі команда науковців проводить остаточні випробування. Далі вчені перейдуть до клінічних випробувань і проведуть тестування на людях.

Реклама:

Головне сьогодні