Чому сон такий важливий для здоров’я? І до чого тут кишківник

— 30 вересня 2018, 10:30

Все більше досліджень вказують на центральну роль мікрофлори кишківника в загальному здоров'ї.

Зокрема, з різноманітністю мікрофлори вчені пов’язують здорову вагу.

Нещодавні дослідження також показали, що мікрофлора починає формуватися у перші роки життя дитини і такою зберігається й надалі.

Діти, які недосипають вночі, згодом мають нездоровий баланс бактерій у кишківнику.
Фото canovass/Depositphotos

Проте на її розвиток впливає значно більше факторів, ніж харчування.

Набуття звички до здорового нічного сну в дитинстві є ключовим фактором для здоров'я кишківника, а значить – і для загального здоров'я на багато років вперед.

До таких висновків дійшли фахівці з дослідницького медичного центру Університету Сент-Жюстін в Монреалі, пише The Daily Mail.

Вони спостерігали за групою з 22-х дітей упродовж восьми років.

[L]Вчені відстежували звички дітей у харчуванні, заняттях вправами та сном.

Результати експериментів свідчать, що дієта та режим сну у віці 10-12 років мали найсильніший вплив на здоров'я кишківника дітей.

Що в кращій фізичній формі були "піддослідні" у віці 10-12 років, то більш різноманітною була їхня мікрофлора в кінці експерименту.

Ті діти, які споживали багато насичених або ненасичених жирів (або і тих, і тих), набагато рідше мали широкий спектр бактерій кишківника, що є ознакою його здоров’я.

Також вчені встановили, що тривалий сон заохочує різноманітні види бактерій рости і "процвітати" в дитячих кишківниках, покращуючи їхню травну систему та загальне здоров'я.

Зрештою це запобігає дитячому ожирінню, діабету та проблемам із серцем в майбутньому.

"Ці попередні висновки показують, що не лише дієта, але й інші фактори нашого способу життя, зокрема недостатня рухливість та поганий сон, ймовірно, беруть участь у формуванні нездорової мікрофлори кишківника", – пояснює автор дослідження доктор Мелані Хендерсон.

Реклама:

Головне сьогодні