Вино руйнує ракові клітини. При цьому пити його не обов'язково – вчені
Ресвератрол, що міститься в винограді, зменшує кількість ракових клітин і навіть здатен захищати від пухлин.
Фото racorn / Depositphotos |
[L]Це з'ясували вчені з Університету Женеви, провівши дослідження на мишах, пише The Daily Mail.
Протягом певного часу гризуни зазнавали впливу хімічних речовин, що містяться у сигаретному димі та викликають рак.
Через це у деяких мишей виник рак легенів.
Частині з них вчені протягом 26 тижнів давали ресвератрол, а частину – жодним чином не лікували.
Врешті з'ясувалося, що ресвератрол зменшує кількість ракових клітин у мишей, які захворіли, на 45%.
При цьому пухлини у тих мишей, які лікувалися за допомогою ресвіратролу, були меншими, ніж у тих, хто не лікувався.
Була ще одна група мишей, які на початок експерименту не захворіли на рак під впливом сигаретного диму. Частині гризунів з цієї групи вчені також давали ресвератрол. Лише у 37% з них згодом розвивалася хвороба у порівнянні з 87% тих, коли цю сполуку не давали.
Цікаво, що при цьому миші вживали ресвератрол не у вигляді таблеток, а нюхали його.
Річ у тім, що ресвератрол досягає наших легень лише під час вдихання через ніс.
Якщо приймати сполуку перорально, вона руйнується протягом кількох хвилин, перш ніж досягає легенів.
При вдиханні через ніс концентрація ресвератрола в легенях мишей була в 22 рази вище, ніж тоді, коли вони ковтали цю сполуку.
Саме тому, переконані вчені, велика кількість вина не захистить від раку.
"Ресвератрол може виконувати профілактичну роль проти раку легенів", – переконана автор автор дослідження професорка Мюріель Куенд.