7% дітей у світі мають харчову алергію. Як діяти батькам – вчені
Близько 7% дітей мають харчову алергію. У деяких випадках це призводить до трагічних наслідків.
Фото klsbear / Depositphotos |
У липні 2016 року Наташі Еднан-Лаперой стало погано під час польоту з Лондону до Ніци через алергічну реакцію на багет, пише The Guardian.
Перш ніж його купити, 15-річна Наташа, яка мала кілька важких харчових алергій, ретельно перевірила інгредієнти на упаковці.
[L]Насіння кунжуту, що були в тісті, як пізніше з'ясувала сім'я дівчини, у складі не було.
Це призвело до смерті.
Такі випадки є досить одиничними, стверджує консультант з дитячих алергій в лікарні Гая та Сент-Томаса Адам Фокс.
Утім, як запевняє медичний радник Allergy UK Холлі Шоу, число людей, які мають харчову алергію, протягом останніх кількох десятиліть постійно зростає.
Благодійна організація Холлі підтримує людей з алергією. За його словами, діти більш уразливі.
6-8% дітей мають харчову алергію, коли серед дорослих таких менше 3%.
"Як благодійники, ми бачимо, що кількість дзвінків, що ми отримуємо, постійно зростає від дорослих та батьків з підозрою на алергію або зі скаргами на явні її ознаки", – каже Шоу.
Це підтверджує і Фокс: "Якщо ви подивитеся на дослідження з 1990-х і початку 2000-х років, то є досить переконливі дані про те, що кількість випадків алергії на арахіс вдвічі зросла за короткий період", – стверджує він.
За словами Фокса, у відділеннях швидкої медичної допомоги Великої Британії, Європи, США та Австралії фіксують збільшення кількості людей із серйозними алергічними реакціями.
Чому простежується така тенденція? Насправді, ніхто не знає. Але є припущення, що причиною є відсутність вітаміну D, що важливий для здоров'я кишківника, та забруднення навколишнього середовища.
Професор з Королівського коледжу Лондона та консультант-аллерголог Стівен Тілл пояснює, що алергічні реакції виникають, коли ваша імунна система визначає щось чужорідне як помилку і починає атакувати це.
Харчова алергія може мати величезний вплив на якість життя і ліків від неї не існує.
Але деякі поради вчені все ж мають.
"У профілактиці проводиться багато робіт, щоб краще зрозуміти процес відчуження, і існує великий шум навколо десенсибілізації", – каже Фокс.
Десенсибілізація – одна із стадій алергії, при якій відбувається повна або часткова, тимчасова або постійна втрата гіперчутливості організму до будь-якого алергену.
Вона проводиться шляхом споживання мінімального контрольованого рівня алергену.
Це безперервне лікування, але не ліки.
"Коли люди перестають робити це регулярно, алергія повертається знову, це не змінює основний процес", – стверджує Фокс.
За його словами, що раніше людина починає вводити щось у свою дієту, то менше вона схильна до того, щоб мати на це алергію.
Зважаючи на це, Фокс радить годувати дітей грудьми протягом 6 місяців, а потім вводити до раціону й інші продукти харчування, зокрема, такі алергени, як арахіс та яйця.
"Продукти, що ми їмо, протягом останніх десятиліть дуже змінилися внаслідок змін у харчовій промисловості та ланцюзі поставок", – каже Тілл.
Він каже, що ми зараз їмо продукти, які не їли так часто в минулому. Це також може бути причиною алергічних реакцій.
І хоча померти через харчову алергію – дуже низький ризик, батьки мають бути насторожі.
"Дуже важко передбачити, які з дітей будуть мати погані реакції, тому потрібно ставитися до цього так, наче з цією проблемою може зіткнутися кожен", – переконаний Фокс.