Рівень смертності людей, які постійно вживають клітковину, на 22% нижчий у порівнянні з людьми, які вживають мінімальну кількість або ж не вживають її взагалі.
![]() |
Фото AntonMatyukha / Depositphotos |
Це підтверджують результати дослідження, під час якого науковці проаналізували харчові звички близько 400 тисяч людей протягом 9 років.
При цьому дослідники враховували й інші чинники, які впливають на ризик смерті людини, включаючи рівень фізичної активності, куріння, вживання алкоголю та показник індексу маси тіла, повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я.
Що регулярніше ми споживаємо клітковину, то менші ризики появи серцево-судинних хвороб, діабету 2-го типу, ожиріння та деяких видів раку.
Це можна пояснити тим, що багаті на клітковину фрукти, овочі, цільнозернові продукти, горіхи, насіння, соя та боби забезпечують організм поживними речовинами та дають тривале відчуття насичення.
Читай також:
За висновком Управління продовольства і медикаментів США, середня добова норма клітковини – 25 грамів на день.
Це її приблизна кількість, якщо ви споживаєте близько 2 тисяч калорій на день.
Денна норма може бути більшою або меншою в залежності від загальної потреби в споживанні калорій.
Науковці визначили й інший орієнтир за кількістю клітковини в раціоні, що базується на наявності певного хронічного захворювання:
-
діабет – 30-50 г на добу – сприятиме зниженню рівня цукру в крові;
-
ожиріння – 20-27 г на добу – через тривале насичення сприятиме зменшенню спожитих калорій;
-
хвороби серця – 13-33 г на добу – може покращити рівень жиру в крові та зменшити запалення.
Збільшення кількості споживання клітковини підвищує якість раціону та додає різноманіття до поживних речовин, які можна отримати з їжі.
У МОЗ радять, як збільшити споживання клітковини з максимальною користю для здоров'я: