МОЗ каже, що лідери медреформи – ОТГ і невеликі міста. Виплатили 819 млн "первинці"

— 3 жовтня 2018, 11:25

Національна служба здоров’я виплатила 161 медичному закладу 819,8 млн грн.

Це дані за третій квартал 2018 року, які вперше озвучує Міністерство охорони здоров’я.

Лідерами за оплатами стали:

Київ – 30 медичних закладів столиці, що увійшли в "першу хвилю" укладання договорів з Нацслужбою, отримали на свої рахунки понад 266,8 млн грн.

Вінницька область – 24 медичні заклади "першої хвилі" отримали понад 96,2 млн грн.

Полтавська область – 17 медзакладам області "першої хвилі" за липень-вересень 2018 склала понад 92,2 млн грн.

Дніпропетровська область – 15 медзакладам області склала понад 83,7 млн грн.

Хмельницька область – 9 медичним закладам області, які увійшли до "першої хвилі", понад 53,8 млн грн.

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк нагадує, що "коли розпочинали зміни, скептики говорили, що реформа працюватиме тільки у великих містах".

"Що ми бачимо сьогодні? Справжніми лідерами реформи стали ОТГ і невеликі міста. Балта на Одещині, Червоноград на Львівщині, Селидове і Дружківка на Донеччині, Овруч і Нова Борова на Житомирщині та багато інших стали лідерами і за кількістю декларацій, і за рівнем сервісу, і за рівнем зарплат медиків, – перераховує він.

Натомість у Києві, який хоч і є лідером за виплатами від Нацслужби, маємо багато звернень від громадян щодо порушень порядку підписання декларацій та дотримання сервісних умов".

Нагадаємо, що в "першу хвилю" укладання договорів з Національною службою здоров’я не увійшло ні одного закладу з Волинської, Луганської та Тернопільської областей.

Тобто ці області не отримали жодних виплат за новою моделлю фінансування за третій квартал від Нацслужби.

[L]Загалом уже 623 медичних заклади працюють з Нацслужбою здоров’я.

З жовтня 2018 року на оплати Служби за тарифами перейдуть ще 389 комунальних медичних закладів, 40 приватних клінік та 33 лікарі-ФОП, де пацієнтів обслуговують сімейні лікарі, педіатри і терапевти.

У жовтні Нацслужба вперше оплатить вартість послуг первинної медичної допомоги 462 медичним закладам, які підписали договори у серпні цього року.

Медзаклади, які уклали договори з НСЗУ, обслуговують загалом 23 мільйони українців, з них понад 12 мільйонів уже обрали своїх лікарів.

Інші комунальні медзаклади, що надають первинну допомогу, мають підписати договори з НСЗУ до кінця 2018 року.

З 2019 року всі комунальні заклади, у яких працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, будуть отримувати оплати за послуги від Нацслужби здоров’я за тарифами.

"Третя хвиля" укладання договорів розпочнеться наприкінці листопада. Точну дату Нацслужба здоров’я оголосить найближчим часом.

Реклама:

Головне сьогодні