Тест

470 грамів при нормі 3500: в Україні встановили рекорди передчасно народжених малюків

Киянин Максим Васильков народився на 23-му тижні вагітності його мами Юлії.

Таким чином він став немовлям, яке з’явилося найшвидше в Україні.

Максим Васильков народився найшвидше в Україні

Відповідний рекорд зафіксували з нагоди Міжнародного дня передчасно народженої дитини, який світ відзначає щороку 17 листопада.

Максимка народився 11 лютого 2016 року. Спровокував передчасні пологи хлопчика гнійний апендицит у мами Юлії. Виходжувався 600 грамовий малюк у Перинатальному центрі м. Києва.

Компанію цьому рекордсмену склав Захар Подопригора із вагою лише 470 грамів при нормі 3500. Він – немовля, яке з’явилося на світ з найменшою вагою в Україні.

Малюка виходили у Перинатальному центрі м. Дніпро. Захар має також брата-близнюка Марка, який при народженні мав вагу 730 грамів.

Захар Подопригора мав при народженні вагу лише 470 грамів

Щороку в Україні 25 тисяч дітей народжуються передчасно. Це 5-6% від загальної кількості новонароджених.

Дитина вважається передчасно народженою якщо вона з’явилася на світ у термін менший ніж 37 тижнів вагітності.

Щоб усвідомити, наскільки це маленькі діти, пропонуємо поглянути на світлини проекту "Маленькі дива". Фотограф Христина Бессолова півтора року знімала родини, в яких дітки народилися набагато раніше очікуваного терміну.

Ці 8 неймовірно зворушливих історій доводять, що дива існують, і вони зовсім поряд!

Основною причиною смерті дітей у віці до 5 років є ускладнення в результаті передчасних пологів.

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2015 році через такі ускладнення у світі померло 1 млн. малюків.

[L]¾ цих смертей можна було уникнути за допомогою ефективних заходів втручання, навіть при відсутності відділень інтенсивної терапії.

Окрім підвищеної ймовірності смерті, недоношений малюк та його родина зіштовхуються – у залежності від терміну народження та маси тіла – з ризиками розвитку дитячого церебрального паралічу, розумових розладів, хронічних захворювань легень, втрати зору та слуху.

Щоб зберегти якомога більше життів недоношених немовлят, Україна має пріоритезувати забезпечення сучасним обладнанням регіональних перинатальних центрів та підвищення кваліфікації неонатологів.

Не менш важливими є супровід сімей передчасно народжених дітей та сучасні методи реабілітації, які дають шанс малюкам на оптимальний розвиток.

Цього року в Україні Міжнародний День передчасно народженої дитини відзначатимуть вдесяте.

17 листопада у понад 100 країнах архітектурні пам’ятки підсвічуватимуться фіолетовим щоб привернути увагу до проблеми народження недоношених немовлят.

Відзначення Дня передчасно народженої дитини в Україні з кожним роком набирає обертів. В цьому році братимуть участь 15 міст.